În această zi, pe stil nou, sunt cinstiţi Sfinţii Mucenici Tarah, Prov şi Andronic. Ei au trăit în timpul împăratului Dioclețian. Acești trei sfinți au murit pentru că au refuzat să se închine în faţa idolilor. Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetăţean din Efes. Astfel, după ce au fost supuși la chinuri grele în mai multe cetăţi, au fost aruncaţi în faţa fiarelor împreună cu câţiva criminali. Fiarele i-au sfâşiat pe criminali, în vreme ce acești trei sfinţii au ieşit nevătămaţi. După această minune, mulţi cetăţeni au primit credinţa în Hristos. Ei au fost ucişi de soldaţi la porunca proconsulului Numerian Maximus.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi creștinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, făcător de minuni. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este supranumit în religia creștină și sfântul puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați. Chiriac a fost ucenicul Sfântului Eftimie cel Mare. El s-a născut în anul 448, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450) şi era din Corint. La vârsta de doar 18 ani s-a dus la Ierusalim şi după a ajuns la Mănăstirea Sfântului Eftimie cel Mare, unde s-a călugărit. Iar, la 70 de ani, s-a retras să se nevoiască în peştera Sfântului Hariton, ca pustnic.
De asemenea, este cinstită memoria Sfântului Teofan Milostivul. În această zi este primit să fie întreprinse acţiuni de binefacere.
Dacă în noaptea de 12 octombrie cerul este înstelat, la anul viitor vor fi recolte bogate. Se intensifică vântul – e a vreme frumoasă. Tunetul în această zi prevesteşte o iarnă cu multă zăpadă. Dacă apar ciupercile târzii, toamna va fi lungă. Dacă spre seară s-a lăsat ceață, vremea se va încălzi.
Se cere menționat faptul că, odată cu schimbările climatice, unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut însemnătatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com