La 26 iulie, stil nou, este cinstită Sfânta Muceniță Paraschievi din Roma, una dintre cele mai mari sfinte vindecătoare. Paraschevi s-a născut într-un sat din apropierea Romei, probabil în timpul domniei împăratului roman Hadrian (117-138 d.Hr.). Părinții ei, Agathon și Politia, erau creștini de origine greacă și s-au rugat mulți ani ca să aibă un copil. Politia a rămas însărcinată și a născut în sfârșit un copil într-o zi de vineri, ziua patimilor Mântuitorului. Prin urmare, au numit fetița Paraskevi, ceea ce înseamnă „vineri” în limba greacă. Paraschevi a crescut și a devenit o femeie cultă și credincioasă, care a respins cererile de căsătorie ale mai multor pretendenți. După moartea părinților, ea a împărțit săracilor averea moștenită și a devenit conducătoarea unei comunități creștine formate din tinere fecioare și văduve. A trăit în post și rugăciune, asemenea primilor creștini și a început încă din tinerețe să propovăduiască credința creștină, iar la vârsta de 30 de ani a părăsit Roma și a predicat în multe orașe și sate. Sfânta Paraschievi este una dintre cele mai importante sfinte vindecătoare și este venerată ca vindecătoare a orbilor. Din acest motiv, ea este reprezentată adesea cu două globuri oculare în mâini. Moaștele ei au fost transportate mai târziu la Constantinopol.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. Sunt pomenite toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. Sărbătoarea datează din secolul al IX-lea. Sfântul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri. El a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina cea mare a venirii pe lume a Domnului. A adus vestea zămislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei. I-a vestit în templu Sfântului Zaharia că soția sa îl va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care a rostit pentru prima dată numele lui Iisus. A fost cel care a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. A vestit pastorilor nașterea lui Iisus Hristos și a fost primul care a cântat: „Slava întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!» (Luca 2, 14). Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care descoperit magilor taina întrupării. El l-a liniștit pe Iosif când a vrut să o lase pe Fecioara Maria. I-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul şi să se întoarcă din nou în Nazaret.
Potrivit calendarului popular, semnele timpului din această zi arată cum vor fi recoltele și toamna. Dacă nu plouă în această zi, toamna va fi uscată și frumoasă. De au început ploi mari, e semn de nerod. Dacă secara s-a pârguit, vor fi multe ciuperci.
În rezultatul schimbărilor climaterice, care au avut loc în natură, unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com