Un om, ajuns la vârsta de peste șaizeci de ani, se consideră ca a realizat principalul în viață. Cu totul altfel stau lucrurile când este vorba de „vârsta” unui colectiv artistic. În cazul dat se potrivește mai mult cuvântul „istorie”. Ansamblul coregrafic „Miorița” de la Casa de cultură din Boian a împlinit 68 de ani. Istoria lui este scrisă pe scenă, în ritmul dansului popular românesc, de câteva generații de artiști amatori. Evoluările acestora sunt niște cununi de flori netrecătoare ale tinereții lor. Or, acolo unde-i dansul e și tinerețea…
Ansamblul coregrafic „Miorița” de la Casa de cultură din Boian a fost creat în anul 1955. Printre cei mai activi participanți din prima echipă au fost Ilie Ignatiuc, Eleonora Sfeclă, Ludmila Moroz. În scurt timp acest colectiv artistic a devenit cunoscut și în raionul Noua Suliță, și în regiune. Iar în anul 1967 dansatorii din Boian s-au învrednicit de cea mai mare apreciere – Ansamblului „Miorița” i s-a conferit titlul de „Colectiv artistic popular”, titlu care este confirmat mereu prin evoluările de succes. La finele lunii septembrie, Ansamblul „Miorița” s-a prezentat în fața consătenilor cu un concert de dare de seamă cu prilejul împlinirii a 68 de ani de activitate artistică. În prezent conducător artistic al ansamblului este Maria Basaraba.
– Stimată Maria Basaraba, de regulă, pentru multe colective artistice și de creație luna septembrie pune începutul unui nou sezon. Pentru Ansamblul „Miorița” este o lună de bilanț, vorba populară – toamna se numără bobocii.
– A fost un ordinar concert de dare de seamă, cu menționarea celor mai activi membri ai ansamblului. Astfel am marcat și 68 de ani de la înființarea colectivului nostru coregrafic. Nu este o dată rotundă, n-au fost mari festivități. Trăim vremuri complicate, în țară e război și în sală n-a fost multă lume ca de obicei. În pofida acestor mari încercări cu care se confruntă poporul nostru, viața culturală continuă. La sărbătoarea noastră am invitat oaspeți ne onoare – ministrul plenipotențiar de la Consulatul General al României la Cernăuți, Nicolae-Dan Constantin, consătenii noștri – ziariștii Maria Toacă, Nicolae Toma, Nicolae Hauca, precum și publicista Felicia Nichita-Toma. Din partea conducerii Comunității Teritoriale Boian a fost prezent viceprimarul Vasile Babii. Desigur, în sală au fost și părinții copiilor care fac parte din echipele ansamblului. Ei ne ajută foarte mult și ne susțin.
– Ce prezintă Ansamblul coregrafic „Miorița” la ora actuală?
– Este un colectiv destul de mare. Avem cinci grupe de dansatori. În momentul de față activează numai trei. Aceasta nu înseamnă că a scăzut interesul față de activitatea artistică de amatori. Din contra, sunt doritori de a se înscrie în grupele ansamblului. Pur și simplu, a intervenit starea de război. Când vom reveni la viața pașnică și ansamblul nostru își va desfășura din plin activitatea. Referindu-mă la succesele noastre, voi menționa că în ultimii opt ani am participat la concursuri și festivaluri din șase țări, nemaivorbind de evoluările la Noua Suliță, Cernăuți. Anul acesta ne-am prezentat cu un program de concert în România.
Avem un repertoriu bogat, punând preț pe dansurile specifice Boianului – „Sârba”, „Bătuta”, „Hora”, „Țărăneasca”. Acestea sunt dansuri bătrânești, cum s-ar spune, dar avem și dansuri mai moderne, dansuri ale altor popoare. În rândurile dansatorilor noștri sunt copii și tineri din toate coturile Boianului.
– Acum un an, copiii din Ansamblul „Miorița” au participat la filmarea clipului unui cântec despre pace în interpretarea Alei Caștelean. Ei, îmbrăcați în costume naționale, arătau minunat într-un lan de grâu, pârguit de soarele verii. Un cadru minunat și un simbol semnificativ al păcii pe care ne-o dorim din tot sufletul.
– Într-adevăr, este un clip foarte reușit. Dansatorii noștri „însoțesc” și interpretarea unor cântece de Alexei Dârda. De altfel, Alexei este membru al Ansamblului „Miorița”. A acceptat să cânte pe fondalul dansurilor „Mioriței” și interpreta Svetlana Slobodean.
– Ce planificați să realizați până la finele acestui an?
– Voi menționa că participăm la realizarea unui proiect internațional UPSHIFT, care prevede susținerea de master-clase. În afară de aceasta, ne pregătim pentru evoluarea în România, în decembrie, cu un program consacrat datinilor sărbătorilor de iarnă la Boian. Cred că vom reuși să le realizăm pe toate. Avem copii talentați, dornici să se afirme, și părinți înțelegători, care ne ajută în toate, a conchis Maria Basaraba, conducătoarea artistică a Ansamblului coregrafic „Miorița” de la Casa de cultură din Boian.
Ansamblul cu nume de baladă din Boian transformă dansurile strămoșești într-o veșnică legendă a tinereții.
(V.K.)
Foto Nicolae Hauca
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com