25 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular
La 25 octombrie pe stil nou creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie. Ei au fost aleși să fie secretarii arhiepiscopului Pavel Mărturisitorul al Constantinopolului și pe lângă aceasta Marcian era citeț (cântăreț), iar Martirie ipodiacon. Cei doi sfinți au trăit la Constantinopol sub împăratul Constanțiu al II-lea (337-361), care a susținut arianismul. Aceștia erau de origine nobilă și iubiți de toți pentru credința lor.
După calendarul pe stil vechi, la 25 octombrie sunt cinstiţi Sfinții Mucenici Tarah, Prov şi Andronic. Ei au trăit în timpul împăratului Dioclețian. Au suferit, fiindcă au refuzat să se închine în faţa idolilor. Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetăţean din Efes. După ce au fost supuși la chinuri grele în mai multe cetăţi, au fost aruncaţi în faţa fiarelor împreună cu câţiva criminali. Fiarele i-au sfâşiat pe criminali, în vreme ce acești trei sfinţi au ieşit nevătămaţi. După această minune, mulţi cetăţeni au primit credinţa în Hristos. Ei au fost ucişi de soldaţi la porunca proconsulului Numerian Maximus.
Potrivit credinței populare, această zi este favorabilă pentru facerea vinului. Se mai crede că dacă cerul e înstelat, va fi roadă bogată de mazăre. Dacă vântul adie din sectorul de nord, vremea se va răci. Dacă pe ramurile de brazi sunt multe conuri, va fi recoltă bogată de cereale. De tună în această zi, iarna va fi cu puțină zăpadă și caldă. Dacă toată ziua cerul este acoperit cu nori plumburii, vremea se va răci. Soarele luminează, dar nu încălzește, e semn că s-a încheiat „vara Arhanghelilor”. Ceața de dimineață prevestește că vremea se va încălzi. Dacă este promoroacă, până la sfârșitul lunii octombrie nu va fi vreme caldă.
De menționat că multe din aceste semne ale timpului din vechime și-au pierdut actualitatea din motivul că în natură au avut loc schimbări esențiale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com