13 noiembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

13 11 F 1

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox pe stil nou, pe data de 13 noiembrie este sărbătorit Sfântul Ioan Gură de Aur. Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscop al Constantinopolului, a fost un cunoscut episcop, teolog și predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol.  El este cunoscut pentru cuvântările sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme. Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia. Nu se cunoaşte anul naşterii, dar se presupune că undeva între anii 344 și 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani. După moartea patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh. Din această funcție, Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Patriarhul suprimă luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Ioan este trimis în exil în Bitinia, ulterior este rechemat în scaun. După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit. Nu rezistă, însă, călătoriei și  trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont. Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan au fost depuse în catedrala Sfântul Petru din Roma. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele Bisericii Ortodoxe.

La 13 noiembrie, pe stil vechi, sunt cinstiţi Cuvioşii Spiridon şi Nicodim, călugări de la Lavra Pecerska din Kiev. Ei s-au evidenţiat prin hărnicia lor. Pe timpurile mai vechi, în această zi erau sărbătoriţi vânătorii şi pescarii.

Semnele timpului pentru această zi arată că, dacă plouă, vremea posomorâtă nu se va menţine mult timp. Dacă vrăbiile ciripesc mai des, în curând se va încălzi. Dacă nu se aude ciripit de păsări, se aşteaptă îngheţuri. Vremea frumoasă şi însorită prevesteşte vânt puternic în zilele următoare. Dacă botroşii îşi încep cântul, în curând va sosi iarna. Roada bogată de pomuşoare este semn că iarna va fi geroasă şi cu multă zăpadă. Dacă pe copaci au rămas încă multe frunze, iarna va fi îndelungată. Promoroaca este semn de belșug în recolte. De e vreme senină și cu soare, în zilele următoare se va răci și va ploua.

Trebuie să ținem cont de faptul că în natură au avut loc mari schimbări și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий