La 13 octombrie, stil nou, este cinstită Icoana Maicii Domnului „Portărița” din Iviron. Această icoană a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu se află în paraclisul de la poarta Mănăstirii Iviron, de aceea icoana este numită „Portărița”. Conform tradiției, ea a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca. Fecioara Maria este zugrăvită ținându-L pe Hristos pe brațul stâng și aratând spre El cu mâna dreaptă, ca o călăuză spre Dumnezeu (de aici denumirea de „Îndrumătoarea”). Pruncul Hristos ține în mâna stângă un sul de hârtie ce simbolizează Evanghelia, iar cu mâna dreaptă binecuvântează.
De asemenea, în această zi Biserica Ortodoxă celebrează Aducerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi. În anul 1996 a fost adusă la Iaşi racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala Mitropolitană din Patras (Grecia), la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca în data de 13 octombrie să se facă pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi.
La 13 octombrie, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Grigorie Luminătorul. Sfântul Grigorie Luminătorul, Apostolul Armeniei, s-a născut la Valarşapat, capitala provinciei Ararat în Armenia. În tradiția armeană, Grigorie Luminătorul era considerat descendent al unei familii nobile. Încă de la o vârstă fragedă, Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, acolo unde a fost crescut în credința creștină și botezat. A revenit în Armenia pentru a-și încreștina poporul. Se spune că acest sfânt a distrus templul și altarul zeilor păgâni locali din Aştişat, atrăgând mânia lui Tiridat, care l-a supus torturilor. Însă, Grigorie reușește să-l convertească și pe rege, împreună cu familia sa și întreg poporul, la creștinism. Mai apoi, Leontiu de Cezareea îl hirotonește episcop, iar Petru de Sevaste îl ironizează episcop al Armeniei. Sfântul Grigorie i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi. Aristages a fost succesorul tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei.
Ortodocşii din Ucraina îl cinstesc şi pe Sfântul Mihail, primul Mitropolit al Kievului. În anul 988 el a fost trimis la Korsun pentru a-l boteza pe cneazul Volodymyr. De acolo s-au întors la Kiev pentru a converti la creştinism poporul Rusiei Kievene.
Potrivit tradiţiei populare, în ziua Sfântului Grigorie, oamenii aprindeau paie pentru a se proteja pe sine şi a-şi proteja averea de forţele răului. Dacă în această zi ninge, vara va fi bogată în recolte. Dacă toate păsările călătoare au zburat în ţările calde, se apropie gerurile, iar iarna va fi timpurie. Dacă în această zi vântul adie dinspre miază-zi, vremea se va încălzi. Dacă a nins, peste 40 de zile va începe iarna adevărată. Țânțarii continuă să zboare, vor fi încă zile calde. De tună, în pădure vor fi multe ciuperci.
Se cere menționat faptul că, odată cu schimbările climatice, unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut însemnătatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com