Maia Sandu: „Moldova se pregătește să devină un „hub strategic” pentru redresarea Ucrainei”

18 5 F 1

Republica Moldova ar putea deveni un „hub strategic” pentru reconstrucția Ucrainei odată ce agresiunea militară de amploare a Federației Ruse se va încheia. Chișinăul se pregătește să-și asume rolul respectiv, a declarat Președintele moldovean, Maia Sandu, relatează RBK-Ucraina cu referire la Deutsche Welle.

„Moldova democratică și stabilă este un vecin de încredere al Ucrainei, cu care avem o frontieră comună de 1.200 de kilometri”, a declarat ea în timpul unei întâlniri cu Cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin. Sandu a mai spus că Moldova se pregătește să-și asume rolul de „centru strategic” pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei. În timpul discuției cu Scholz, Președintele moldovean a lăudat asistența acordată Kievului de către RFG și a menționat că sprijinul acordat Ucrainei pe fondul agresiunii Federației Ruse este, de asemenea, un ajutor pentru Republica Moldova. „Țara mea nu ar fi fost în siguranță astăzi dacă Ucraina nu ar fi dat Rusiei un astfel de răspuns”, a subliniat Sandu.

Părțile s-au referit și la consecințele pe care le are pentru Moldova războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, Scholz i-a spus lui Sandu că Germania este conștientă „de încercările Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova cu ajutorul unor figuri pro-ruse”.

În același timp, Cancelarul german a lăudat capacitatea Președintelui moldovean de a rezista unor astfel de încercări și a promis că va continua să ofere țării sprijin pe toate planurile.

Anterior, la începutul lunii aprilie, Președintele Moldovei, Maia Sandu, a discutat cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, despre rolul Chișinăului în ajutorarea Kievului. La acea vreme, Administrația prezidențială moldovenească a declarat că drumurile și căile ferate moderne și sigure de pe teritoriul țării ar putea facilita comunicarea Ucrainei cu România și cu restul membrilor UE.

De asemenea, vă vom reaminti că, la începutul lunii aprilie, Ucraina a prezentat un proiect de lege „Cu privire la principiile de bază ale redresării Ucrainei” – un cadru legislativ amplu care va reglementa toate aspectele legate de redresare și reconstrucție. După cum a remarcat Rada Supremă, proiectul de lege este o parte importantă a îndeplinirii condițiilor planului „Mecanismul pentru Ucraina», conform căruia Ucraina va primi un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE.

La sfârșitul lunii aprilie, Maia Sandu a declarat că UE ar trebui să dezvolte o versiune modernă a „Planului Marshall” al SUA din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar de data aceasta este necesar să se concentreze eforturile pe reconstrucția Ucrainei și a Republicii Moldova.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий