6 6 А 5

Luchian Anaticiuc: in memoriam

ENERGIE SPIRITUALĂ PENTRU TOATĂ VIAȚA (II)

„Întâlnirea cu Ioffe mi-a determinat destinul”

Luchian Anaticiuc chiar din copilărie a visat să devină om de știință. Dar să-și aleagă domeniul de activitate l-a îndrumat o carte pentru copii despre becul electric. Și acum academicianul Luchian Anaticiuc, autorul unor monografii traduse în limbi de circulație mondială, își amintește cu recunoștință despre acea carte. Becul electric, proslăvit în ea, i-a luminat și continuă să-i lumineze sufletul. A fost înmatriculat la Facultatea de Fizică a Universității cernăuțene și în anul 1960, ca student eminent, a fost trimis la o conferință științifică la Sankt-Petersburg (pe atunci Leningrad). — Acolo am avut fericirea să fac cunoștință cu renumitul fizician Ioffe. Acesta mi-a observat capacitățile și mi-a dat un sfat părintesc: să mă preocup de termoelectrică. „Este ziua de mâine a fizicii și omenirii”, mi-a accentuat el și aceste cuvinte mi-au rămas pentru totdeauna în suflet. Ele mi-au decis destinul, recunoaște Luchian Anaticiuc. Revenind la Universitatea din Cernăuți, tânărul Luchian Anaticiuc, blagoslovit de însuși Avram Ioffe, începe să se preocupe de termoelectrică, devenind la numai treizeci și ceva de ani doctor habilitat în științe. I se încredințează conducerea Catedrei de Termoelectrică, iar în 1991 creează Institutul de Termoelectrică. Această instituție de cercetări, de o seamă cu statul ucrainean independent, devine cunoscut în întreaga lume. Iar directorul lui, academicianul Luchian Anaticiuc, îi adună pe cei mai remarcabili oameni de știință și pe cei mai buni specialiști din 20 de țări ale lumii în cadrul Academiei Internaționale de Termoelectrică, președinte al căreia este din momentul înființării (1994) și până în prezent. Cartea de vizită a științei ucrainene În condițiile când statul ucrainean finanțează insuficient știința, Institutul de Termoelectrică din Cernăuți își câștigă singur existența.

— Când Statul ucrainean independent făcea primii pași, am înțeles greutățile de atunci și am plecat peste hotare, nu ca să activăm acolo, ci ca să încheiem contracte și să obținem finanțare pentru a continua cercetările la noi acasă, accentuează academicianul Luchian Anaticiuc. Elaborările noastre sunt apreciate. Nu întâmplător, Uniunea Europeană ne-a inclus la realizările mai multor programe cosmice. Primim permanent cereri de peste hotare, căci este recunoscută calitatea producției noastre științifice. Ne vin oaspeți din cele mai dezvoltate țări ale lumii – din SUA, Japonia, Germania, Franța, China. Dar aș dori foarte mult ca la ușa institutului nostru să bată și conducători ai întreprinderilor ucrainene cu cereri asemănătoare. Iar numărul lor să fie mai mare decât cel al concurenților lor de peste hotare. Academicianul Luchian Anaticiuc continuă să conducă și Catedra de Termoelectrică de la Universitatea din Cernăuți.

6 6 А 8

— Denumirea ei completă este Catedra de Termoelectrică și Fizică Medicală, ceea ce vorbește iarăși despre realizările noastre, căci inventăm și construim detalii, care se folosesc în utilajul medical, a precizat domnul Luchian Anaticiuc. Ne străduim ca studenții noștri, devenind buni specialiști, să contribuie la prosperarea patriei lor, să lucreze și să se afirme aici, în Ucraina.

6 6 А 6

În satul de baștină a lui Luchian Anaticiuc se spune că omul în viața lui trebuie să planteze măcar un pom. Poate de aceea Colincăuțiul este un sat al livezilor. Academicianul Luchian Anaticiuc consideră că cea mai mare realizare a sa este crearea de către el a Institutului de Termoelectrică. — Cum despre Compania General Electric se știe în întreaga lume, așa și despre Institutul de Termoelectrică din Cernăuți – cartea de vizită a științei ucrainene. Sunt fericit că am reușit să realizez așa ceva, a concis academicianul octogenar, dar plin de avânt tineresc.

6 6 А 7

(V.K.)

Funeraliile directorului Institutului  de Termoelectrică a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Luchian Anaticiuc, vor avea loc la 8 iunie curent pe Aleea principală a Cimitirului central orășenesc Cernăuți.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий