Ce poate face ONU dacă Coreea de Nord trimite trupe în Ucraina

Philippe Lazzarini, Commissioner-General of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East is seen on a screen as he speaks to members of the U.N. Security Council at United Nations headquarters Monday, Oct. 30, 2023. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

Statele Unite, Coreea de Sud, Regatul Unit și Ucraina susțin că Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia pentru o posibilă desfășurare în Ucraina. Casa Albă a declarat miercuri că mișcarea a fost o încălcare a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, informează  Reuters.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU din 2006, iar de-a lungul anilor, măsurile au fost înăsprite constant pentru a opri Pyongyangul să dezvolte arme nucleare și rachete balistice.

Consiliul de Securitate are un comitet de sancțiuni privind Coreea de Nord, format din 15 membri ai Consiliului, inclusiv Rusia, pentru „a examina și a lua măsuri adecvate cu privire la informațiile referitoare la presupuse încălcări”. Comitetul acționează prin consens și poate desemna persoane și entități. Un membru al Consiliului de Securitate poate, de asemenea, să propună acțiuni prin intermediul unei rezoluții, dar aceasta necesită cel puțin nouă voturi pentru și niciun veto din partea Rusiei, Chinei, Franței, Statelor Unite sau Regatului Unit.

În conformitate cu sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, țărilor le este interzis „să se angajeze în primirea de instructori, consilieri sau alți oficiali pentru instruire militară, paramilitară sau polițienească”.

Coreea de Nord este, de asemenea, supusă unui embargo asupra armelor.

Un grup de experți independenți numiți de Secretarul General al ONU a monitorizat sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord timp de 15 ani, prezentând de două ori pe an rapoarte Consiliului de Securitate și recomandând acțiuni pentru îmbunătățirea punerii în aplicare. Rapoartele au numit persoane, organizații și țări pe care grupul de experți le-a investigat sau despre care a considerat că au încălcat sancțiunile.

Deși sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord sunt impuse pentru o perioadă nedeterminată, mandatul grupului de experți a fost reînnoit anual de către Consiliu. În luna martie a anului trecut, Rusia a opus un veto reînnoirii, China s-a abținut, iar la 30 aprilie, experții au încetat să monitorizeze punerea în aplicare a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord.

La începutul acestei luni, Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au creat o nouă echipă multinațională pentru a monitoriza punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, o măsură pe care Pyongyangul a numit-o „complet ilegală și ilegitimă”.

Noi sancțiuni ONU împotriva Coreei de Nord sunt puțin probabile. Ultima dată când cei 15 membri ai Consiliului au impus noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord a fost în decembrie 2017. Doi ani mai târziu, China și Rusia au prezentat un proiect de rezoluție care relaxa sancțiunile în încercarea de a încuraja negocierile dintre Washington și Pyongyang. Cu toate acestea, proiectul de rezoluție nu a fost supus la vot, deoarece diplomații au declarat că nu a beneficiat de prea mult sprijin.

În noiembrie 2021, China și Rusia și-au reînnoit eforturile de a ridica sancțiunile asupra industriilor-cheie nord-coreene „cu intenția de a îmbunătăți mijloacele de trai ale civililor” din statul asiatic izolat.

Statele Unite au propus apoi să consolideze sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord din cauza noilor sale lansări de rachete balistice. Cu toate acestea, China și Rusia au respins prin veto rezoluția elaborată de SUA în mai 2022, în timp ce restul de 13 membri ai Consiliului au votat în favoarea acesteia.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий