BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (VI)

10 11 A 2

AMARIŢEI Ana a lui Nicolae, născută în 1938, în localitatea Trestiana (Dimca), fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMARIŢEI Anghelina a lui Leontie, născută în 1902, în localitatea Trestiana (Dimca) din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii primare, ţărancă. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era soţia unui  membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMARIŢEI Domnica a lui Nicolae, născută în 1924, în localitatea Trestiana (Dimca), fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, ţărancă. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMARIŢEI Eugenia a lui Nicolae, născută în 1939, în localitatea Trestiana (Dimca), fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui  membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMARIŢEI Ilie al lui Toader, născut în 1919, în localitatea Ştreanga, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii primare, ţăran. Înspăimântat de teroarea roşie, instaurată în Ţinutul Herţa de regimul comunist, doreşte să treacă în România. Făcând legătură cu tinerii din satul Horbova, apucă drumul spre frontiera sovieto-română şi nimereşte în mâinile grănicerilor sovietici pe data de 27 octombrie 1940. După şapte luni de tortură, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 53 din 24 mai 1941, îl privează  de libertate pe un termen de cinci ani „pentru încercarea de a trece ilegal frontiera de stat”. A rămas să-l aştepte scumpa sa mamă, Catinca Amariţei. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 5 iulie 1990.

AMARIŢEI Nicolae al lui Simion, născut în 1889, în localitatea Trestiana (Dimca) din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Arestat de către reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 13 iunie 1941. Pe data de 5 mai 1943, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la opt ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională pentru faptul că în perioada interbelică „a fost membru al unui partid contrarevoluţionar” din România. Reabilitat conform Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 16 ianuarie 1989.

AMARIŢEI Sava al lui Vasile, născut în 1897, în localitatea Hreaţca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ştiutor de carte. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 29 iunie 1940. Pe data de 29 martie 1941, Comisia  Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la opt ani de muncă silnică pentru faptul că în perioada interbelică a deţinut postul de gardian public, devenind astfel „element care prezintă un pericol social” pentru dictatura stalinistă. Au rămas fără mângâierea tatei doi feciori minori. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 12 mai 1989.

AMARIŢEI Viorica a lui Nicolae, născută în 1927, în localitatea Trestiana (Dimca), fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui  membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMBROS Elena a lui Simion, născută în 1932, în localitatea Crasna-Ilschi, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMBROS Maria a lui Ion, născută în 1896, în localitatea Crasna-Ilschi din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţărancă. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMBROS Maria a lui Simion, născută în 1934, în localitatea Crasna-Ilschi, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMBROS Reveca a lui Simion, născută în 1931, în localitatea Crasna-Ilschi, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AMBROS Valerian al lui Iacob, născut în 1923, în localitatea Crasna-Ilschi, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se asrăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 24 octombrie 1940. Pe data de 5 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 30 martie 1990.

       AMBROS Victoria a lui Simion, născută în 1935, în localitatea Crasna-Ilschi, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

 

Добавить комментарий