La 14 decembrie, pe stil nou, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. Aceștia au trăit pe vremea persecuțiilor creștine în secolele III și IV. Se spune că un dregător împărătesc care călătorea în Helespont a fost întâmpinat de Sfântul Mucenic Tirs care era mărturisitor al lui Iisus Hristos. Sfântul Mucenic Tirs a refuzat să se închine idolilor și a fost supus chinurilor mai mult timp, dar prin puterea în Iisus Hristos, Sfântul Mucenic Tirs a rămas nevătămat. Sfântul Mucenic Tirs se ruga, iar prin rugăciunile sale idolii care se aflau în templu s-au sfărâmat și Calinic, preotul păgân al idolilor, s-a convertit la creștinism. Sfântului Calinic i-a fost tăiat capul și s-a stins din viață. Sfântul Tirs s-a stins din viață când a fost pus într-un sicriu și slugile împăratului au început să îl taie cu un fierăstrău.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 14 decembrie este sărbătorit Sfântul Proroc Naum. El era din Elcheseea, din seminția lui Simeon. A viețuit cu 460 de ani înainte de Hristos. Naum le-a vestit ninivitenilor că cetatea lor va pieri. Ninivitenii, care se pocăiseră în urma propovăduirii lui Iona, au revenit după puțin timp la faptele cele rele. Potrivit scrierilor creștine, cetatea Ninive a fost cufundată, în urma unui cutremur, într-un iezer, după cum vestise Sfântul Naum. Așa s-a împlinit prorocirea lui Naum, pedepsind Dumnezeu pe poporul cel păcătos, cu judecată Sa cea dreaptă.
Calendarul popular spune că, dacă adie vând dinspre miază-noapte, în curând vor sosi geruri mari. De asemenea, acesta este un semn că primăvara va fi târzie şi rece. Dacă norii plutesc împotriva vântului, primăvara va fi timpurie şi caldă. Dacă în această zi vremea e caldă, caldă va fi și iarna. Dacă e multă zăpadă, la primăvara vor fi inundații. Promoroaca de pe pomi este semn că la vară va fi multă rouă.
Se va ţine cont de faptul că în natură au avut loc mari schimbări şi unele din aceste semne ale timpului şi-au pierdut însemnătatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com