La 14 martie este prăznuit Sfântul Benedict din Nursia, potrivit calendarului creștin ortodox pe stil nou. Sfântul Benedict s-a născut în Nursia, o provincie a Italiei, în anul 480 după Hristos. El provenea dintr-o familie foarte bogată. După câțiva ani, Benedict se retrage într-un munte stâncos, mai exact într-o peșteră, unde va rămâne mai mult de trei ani. Sfântul Benedict din Nursia era cunoscut pentru puterile sale surprinzătoare. Avea duhul înainte vederii, al vindecărilor, al scoaterii demonilor și al învierii morților. Mai mult, el se înfățișa unora la mari distanțe pe față, iar altora le apărea în vis. Părți din moaștele Sfântului Benedict se află la Mănăstirea Casino și la Mănăstirea Fleury din Franța.
După calendarul ortodox pe stil vechi, în această zi este prăznuită Sfânta Muceniţă Evdochia,
mare făcătoare de minuni. Sfânta Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trait în vremea împaratului Traian. Deși există unele păreri care vorbesc despre o legătură între Baba Dochia și Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, trebuie să știm că ele sunt diferite și nu poate fi vorba despre vreun fel de asociere între cele două personaje.
În primul rând, Baba Dochia nu este decât un personaj mitologic din legende și povestiri, pe când Cuvioasa Muceniță Evdochia este o sfântă, un personaj real, a cărei existență nu are de-a face cu lumea legendară, căci numele ei este înscris în actele martirice. Sfânta Muceniţă Evdochia și-a petrecut o bună parte a vieții în desfrânare, agonisind o avere însemnată. Schimbarea sa lăuntrică s-a petrecut în chip minunat, datorită monahului Gherman. În urma convorbirilor duhovnicești cu acesta, Evdochia a luat hotărârea de a primi Botezul. După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, apoi s-a călugărit. În mănăstire s-a dăruit celei mai aspre viețuiri, în desăvârșită ascultare, în posturi, privegheri și rugăciuni. Nu după mult timp, obștea mânăstirii a cerut-o stareță. Cuvioasa a dobândit moarte mucenicească, în timpul persecuției din vremea lui Vincențiu, conducătorul cetății Heliopolis.
Starea vremii de la mijlocul lunii martie este de fiecare dată variabilă. Pentru această zi există următoarele semne ale timpului. Cum e ziua Sfintei Eudochia, aşa va fi şi vara. Dacă în decursul zilei starea vremii se schimbă, variabilă va fi starea vremii în cea de a doua jumătate a lunii martie. Dacă sunt multe băltoace în această zi, albinele vor face multă miere. De ninge, la toamnă vor fi multe ciuperci. Dacă solul e complet dezgheţat, pot fi sădiţi pomii. Dacă vântul adie dinspre miază-zi, vara va fi ploioasă, iar dacă dinspre miază-noapte – vara va fi rece. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că are loc o schimbare a climei şi nu toate semnele de cândva ale timpului sunt acum actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com