La 14 octombrie, pe stil nou, creștinii ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscută în urma minunilor pe care le-a înfăptuit de-a lungul vieții, dar și după moarte. Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri. De fapt, este vorba despre o adaptare locală a zeiței Venera, un personaj din mitologia romană legată de a șasea zi (acum a cincea) din săptămână. De Sfânta Parascheva credincioșii nu trebuie să muncească în gospodărie, să spele rufe, să calce sau să coase. Se spune că Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Se crede în popor că este bine să împarți din bucatele tale unor copii sărmani. Și astfel vei avea parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea va fi una ușoară, fără dureri.
În trecut, oamenii obișnuiau să facă previziuni despre vreme pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Tradiția spune că dacă în această zi este soare, atunci așa va fi în toate zilele de sărbătoare de peste an.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 14 octombrie este marcată sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, respectată cu mare sfințenie de către creștinii ortodocși din întreaga lume. De sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului se spune că este bine să se țină post, pentru a fi feriți de rele, boli și dușmani. Pentru gospodari, tradiția spune că este bine ca aceștia să-și stropească vitele cu apă sfințită. O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului afirmă că este bine ca în această zi să fie pomeniți cei trecuți la cele veșnice. Se dau de pomană plăcinte și diferite bucate tradiționale.
Acoperământul Maicii Domnului a fost una dintre cele mai mari sărbători, cinstite în mod deosebit în Rusia Kieveană şi de cazacii zaporojeni. De aceea, în prezent, la 14 octombrie, este marcată Ziua căzăcimii ucrainene. În tradiţia populară, din ziua Acoperământului Maicii Domnului începea perioada nunţilor şi cununiilor. Dacă în această zi e senin şi cald, toamna va fi lungă şi va ninge nu mai devreme decât în decembrie. Ploaia prevesteşte o toamnă ploioasă. Dacă vântul adie dinspre miază-noapte sau de la răsărit de soare, iarna va fi geroasă.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com