Hipertensiunea este influențată de mai mulți factori, iar unul dintre aceștia este alimentația, care, fără îndoială, joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale. Este important să acorzi atenție unuia dintre cei mai temuți dușmani ai sănătății aparatului cardiovascular. Tensiunea ridicată este de multe ori neglijată, însă ea este cea care transmite primele semnale de avertisment. Nu este niciodată prea târziu pentru a schimba obiceiurile. Fă mai multă mișcare, gestionează mai bine stresul, renunță la fumat și, bineînțeles, adoptă o alimentație mai sănătoasă.
Nutriţioniştii propun următoarele soluții: evită consumul de sare și introdu aceste alimente în dieta zilnică. Dacă sunt însoțite și de exerciții fizice, acestea scad tensiunea arterială în doar 15 zile.
Sfecla roşie, pe lista de alimente ce combat hipertensiunea arterială. Atât nitrații, cât și nitriții din sfeclă sunt compuși de bază pentru activitatea metabolică și mai ales pentru reglarea tensiunii arteriale. Oxidul nitric ajută la dilatarea arterelor. Prin urmare, toate alimentele bogate în nitrați sunt foarte utile pentru îmbunătățirea sănătății aparatului cardiovascular. Sfecla este cel mai bun aliat pentru a regla tensiunea arterială. Consumă-le în stare crudă în salate sau sucuri, alături de alte ingrediente, precum mere sau struguri. Este delicioasă!
Usturoi. Înainte de a deveni un aliment atât de popular, usturoiul era folosit ca medicament. În Grecia Antică, usturoiul pisat era folosit pentru tratarea rănilor și pentru scăderea tensiunii arteriale. În plus, usturoiul reduce nivelul de colesterol și de lipoproteine cu densitate mică (LDL), fiind un ingredient esențial pentru sănătatea organismului. Nimic nu este mai sănătos decât un cățel de usturoi pe stomacul gol, mai ales dimineața.
Acizi grași Omega 3. Uleiul de pește, avocado și uleiul de măsline extravirgin sunt alimente ce combat hipertensiunea arterială, bogate în acizi grași Omega 3, niște grăsimi sănătoase benefice inimii. Acizii grași omega 3 mențin rezistența și elasticitatea vaselor sanguine, îmbunătățind circulația și prevenind hipertensiunea. Acidul dohosahexaenoic, de exemplu, nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor care suferă de hipertensiune. Așa că e bine să servești somon la cină, să presari câteva semințe de in în salate și să incluzi și o mână de nuci în meniul de la micul dejun. Aceste alimente ce combat hipertensiunea oferă și multe alte beneficii organismului.
Varză furajeră. Are un gust puternic, este greu de mestecat și nu este chiar pe placul oricui. Chiar și așa, este indicat să consumi această legumă măcar o dată pe săptămână. Varza furajeră este un adevărat „superaliment” care conține mai multe vitamine, minerale și antioxidanți decât spanacul. Totuși, motivul pentru care aceasta ajută la reducerea tensiunii arteriale este conținutul bogat de magneziu, potasiu și vitamina C. Toți acești nutrienți combat hipertensiunea.
Ovăz. Ovăzul este o cereală bogată în fibre, săracă în grăsimi, dar și în sodiu, un mineral care duce la creșterea tensiunii arteriale. Fulgii, dar și făina de ovăz reprezintă o alegere ideală pentru dieta zilnică, fie că alegi să consumi aceste alimente la micul dejun sau ca ingrediente în pâine sau fursecuri. Amestecă ovăzul cu miere de albine și fructe pentru a te bucura de un maxim de beneficii.
Banane. O singură banană conține o cantitate uriașă de potasiu. De fapt, dacă mănânci o banană pe zi, obții întreaga doză zilnică recomandată. După cum știm deja, potasiul este esențial pentru menținerea sănătății rinichilor. Potasiul stimulează circulația sanguină și are un efect diuretic. În plus, bananele sunt și o sursă importantă de energie.
Iaurt grecesc. Iaurtul conține doi nutrienți ideali pentru a trata hipertensiunea: calciu și probiotice. Deficitul de calciu duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale. Prin urmare, o porție de iaurt este soluția perfectă pentru a-i oferi corpului doza necesară de calciu și de probiotice. Nu uita că o floră intestinală puternică și sănătoasă facilitează absorbția nutrienților și contribuie la curățarea sângelui de toxine, împiedicându-le să circule liber prin tot corpul. (Doza de Sănătate.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com