La 15 august, stil nou, este praznicul Adormirii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea. Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet. În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. La baza acestei sărbători importante stă credința că trupul Sfintei Maria nu a putrezit, ci a fost ridicat până la cer de către Dumnezeu.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătorită Aducerea Moaștelor Sfântului Arhidiacon Ştefan de la Cafargamala la Ierusalim. Sfântul Arhidiacon Ştefan fiind ucis cu pietre de către evrei, cinstitul lui trup a stat neîngropat două zile și o noapte, fiind aruncat spre mâncare câinilor, fiarelor și a păsărilor; însă nimic nu s-a atins de dânsul, pentru că Domnul îl păzea pe el. În a doua noapte, Gamaliel, slăvitul învățător de lege al Ierusalimului, cel ce se pomenește în Faptele Apostolilor, începuse a se îndupleca spre dreapta credință în Hristos. El se arătase în taină prieten al Sfinților Apostoli, și a trimis bărbați cucernici ca să ia pe ascuns trupul întâiului mucenic, și l-au dus în satul său, care, după numele lui, se chema Cafargamala, adică satul lui Gamaliel. Acolo i-au făcut Sfântului Ştefan cinstita îngropare, punându-l într-o peșteră, în mormântul lui cel nou. După sute de ani, Gamaliel s-a înfățișat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala. Mișcat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh și luând binecuvântare, a venit cu oameni și a dezgropat osemintele Sfântului Arhidiacon Ștefan. Mormântul a fost deschis, s-a oficiat o slujbă de Patriarhul Ioan al Ierusalimului și sfintele moaștele au fost duse la Ierusalim.
După semnele timpului de la această dată se prezicea cum urma să fie starea vremii în următoarele zile și în luna septembrie. Ploaia din această zi prevestește vreme urâtă în decursul lunii. Dacă dimineața e uscat, va fi uscăciune timp de șase săptămâni. De e zi însorită, luna septembrie va fi caldă. Cum e vremea în această zi, așa va fi ea și în luna septembrie. De plouă, recolta de cartofi va fi bogată. Dacă la această dată pe cer e lună nouă, a doua jumătate a lui august va fi uscată. Dacă vântul adie dinspre nord-est, recolta de cereale va fi mică. De obicei, la această dată se încheie strânsul fânului.
Este important să știm că în zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult, de aceea unele semne ale timpului nu au valoarea lor inițială.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com