18 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

18 06 F 1

La 18 iunie, stil nou,  sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul.   Sfinţii Mucenici Ipatie, Leontie şi Teodul erau soldaţi romani. Leontie, grec de origine, era comandant de armată în oraşul fenician Tripoli, pe vremea împăratului Vespasian (70-79), fiind respectat pentru curajul său, bunul simţ şi virtutea de care dădea dovadă. Când împăratul l-a numit pe senatorul roman Adrian guvernator al districtului fenician, i-a dat libertate deplină în a „vâna” creştini, iar în cazul în care aceştia nu vroiau să jertfească la idolii lor romani, să fie daţi spre tortură şi moarte. Ipatie, Leontie şi Teodul au fost aruncaţi în temniţă la porunca lui Adrian. După ce au refuzat să se despartă de credinţa în Hristos, ei au fost chinuiţi, iar la urmă li s-au tăiat capetele şi astfel şi-au dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 18 iunie este cinstit Sfântul Dorotei. El a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu. Sfântul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când, din cauza refuzului de a jerfi idolilor, este ucis. Sfântul Dorotei a fost o persoana care a avut parte de o educație aleasă în tinerețe. De-a lungul vieții sale, învățătura sa a fost pusă în slujba Bisericii. El a scris foarte multe cărți în greacă și în latină. Cea mai cunoscută scriere a lui este „Syntagma greco-latină”.

În vechime, în ziua Sfântului Dorotei oamenii urmăreau direcția vântului pentru a prevedea cum va fi starea vremii în continuare. Vântul de nord prevestea o vară rece, vântul de vest – o vară cu arșiță, vântul de sud – o vară umedă, iar vântul de est – o recoltă bogată. Sunt și alte semne ale timpului: dacă au apărut mulți păianjeni – e a vreme senină și uscată; dacă noaptea se aude cucuveaua – în curând va ploua sau va cădea grindină. Dacă în prima jumătate a zilei cerul a fost posomorât, iar după amiază a apărut soarele, în restul lunii iunie vremea va fi variabilă.

În zilele noastre, în urma schimbărilor climatice esențiale, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий