La 19 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul. El a fost monah la Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, care mai purta și numele de Peșterile cele Vechi. Aici s-a dăruit în totalitate tuturor nevoințelor și a stat în rugăciune și priveghere și a cugetat pururea la ceasul morții. Aici s-a învrednicit în harul preoției. Cuviosul Ioan a trecut s-a stins din viață în secolul al VIII-lea. Pentru că Ioan s-a dedicat în cea mai mare parte a vieții sale petrecând în acea peșteră veche, a primit și numele de Paleolavritul sau „al peșterii celei vechi”.
Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este pomenit Sfântul Eutihie. El s-a născut în Frigia într-o familie cu părinți creștini. Când era copil Eutihie se juca cu cei de vârsta lui și fiecare a trebuit să scrie pe un zid propriul nume și ceea ce vor face în viață. Când a venit rândul lui Eutihie acesta a scris pe zid: „Eutihie- Patriarh”. La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost numit starețul unei mânăstiri din Amasia. Când avea 40 de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei în calitate de delegat al său la cel de-al V lea sinod ecumenic, care a avut loc în Constantinopol în anul 553.
Cu ocazia Sinodului împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina i-a cerut împăratului ca Eutihie să ia scaunul patriarhal după ce moare el. Sfântul Eutihie va face acest lucru în Biserica lui Hristos vreme de 12 ani. Pentru că a fost împotriva ereziei, a fost exilat. A stat în exil doisprezece ani și opt luni. Sfântul Eutihie a fost făcător de minuni pentru că îi vindeca pe oameni de tot felul de boli prin rugăciune și prin ungerea acestora cu untdelemn. După ce s-a stins din viață Împăratul Iustinian, la conducere a venit Împăratul Iustin. Sfântul Eutihie a fost rechemat pentru a ocupa scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până când s-a stins din viață. Sfântul Eutihie a murit în anul 582.
Semnele timpului din această zi arată că în aer este păienjeniș, vara va fi ploioasă. De e ceață, până la finele lunii nu va ploua. Dacă mestecenii au mult suc, în curând se va încălzi. Norii negri prevestesc vânt puternic.
În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com