Toamna şi-a intrat în drepturi, în forţă. Este momentul să ne bucurăm de roadele pământului, să redescoperim bucate tradiţionale şi ecologice, să ne amintim de farmecul așezărilor rurale interbelice şi de seninătatea şi simplitatea cu care îşi duceau traiul bunicii noştri.
În plin miez de toamnă, locuitorii satului Hreațca, raionul Herța, an de an, în aceste zile de octombrie, îmbracă hainele de sărbătoare pentru a marca cu toţii hramul satului. La eveniment sunt așteptați musafiri din toată regiunea și nu numai. Aşa că, la îndemnul mult stimatei doamne Emilia Matei, primarul acestui sat frumos, localnicii au pregătit bucate alese, au amenajat o expoziţie tradiţională şi au încins hore. Toți cu nerăbdare aşteaptă această sărbătoare, deoarece, anume acum majoritatea celor plecați din sat revin la baștină. În satul Hreațca locuiesc 1.992 de persoane și este situat la o altitudine de 217 metri, în partea de centru a raionului Herța.
Localitatea Hreațca a făcut parte încă de la înființare din Principatul Moldovei. După Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, a intrat în componența statului român. Acest teritoriu nu a făcut parte niciodată din Basarabia sau din Bucovina, ci din regiunea cunoscută astăzi sub denumirea de Ținutul Herța și care a aparținut Moldovei și apoi României, până la cel de-al Doilea război mondial.
În prezent, această localitate este cunoscută pentru recolta bogată de cereale şi leguminoase, dar şi pentru tradiţiile păstrate cu sfinţenie din moşi-strămoşi.