Se spune că statistica cunoaşte aproape totul. Iată, în raportul privind inflația al Băncii Naționale, la capitolul migrație se subliniază că anul trecut cei mai mulți cetățeni ucraineni au plecat la câștig în Polonia, Rusia, Italia și Cehia. În ultimul timp a crescut considerabil numărul muncitorilor ucraineni în Polonia, pe când în Rusia el e în scădere. Cauza este bine cunoscută – relațiile complicate între Ucraina și Rusia. Dar nu se știe cum vor evolua evenimentele după ce președintele Poloniei, A. Duda, zilele acestea a semnat legea „antibanderovistă” adoptată de Senat. Ea poate schimba atitudinea polonezilor față de muncitorii ucraineni. Tensionarea relațiilor nu este dorită.
Este o durere de cap neașteptată pentru politicieni și diplomați, istorici și activiști publici. Dar ce are cetățeanul de rând cu toate acestea? El a plecat peste hotare în căutarea unui câștig (de 2-3 ori mai mare decât în Ucraina) pentru a-și asigura existența. Comparați și singuri: salariul mediu al unui imigrant ucrainean este de 722 dolari SUA, pe când salariul mediu al unui angajat în economia Ucrainei – de 200 dolari. Dar circa un sfert din numărul cetățenilor noștri, plecați peste hotare, se pot angaja după specialitatea și calificarea pe care o au, iar 36 la sută sunt nevoiți să execute lucrări care nu cer nici un fel de calificare.
Banca Națională semnalează că numărul doritorilor de a pleca din Ucraina crește. Ei lasă să stea undeva prăfuite diplomele de studii superioare și sunt conștienți de faptul că peste hotare pe bărbați îi așteaptă șantierele, muncile agricole, iar pe femei – munca de servitoare.
Însă, proporțiile migrației brațelor de muncă pot fi cu mult mai mari, decât cele fixate de statistica oficială. S-a constatat că 35 la sută dintre cei plecați peste hotare sunt angajați în mod oficial, 61 la sută – neoficial. Experții de la Institutul de demografie și cercetări sociale consideră că din Ucraina au imigrat până acum 2,2-2,3 milioane de persoane (8 la sută din numărul populației în vârstă de la 15 până la 70 de ani).
În anii următori procesul de migrație a forțelor de muncă din Ucraina se poate intensifica. Îi atrage pe imigranți aceeași Polonie. De la 1 ianuarie 2018 în această țară au intrat în vigoare noi reguli, care le permit cetățenilor din Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Moldova și Rusia să lucreze în Polonia timp de nouă luni pe an. Nu-i de mirare, fiindcă pentru menținerea creșterii economice Polonia are nevoie suplimentar de 5 milioane de muncitori imigranți.