La 2/13 aprilie 1711 a fost semnat Tratatul de la Luțk. Tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia a fost un acord secret între Domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, și țarul rus Petru cel Mare, în urma căruia Principatul Moldovei își menținea autonomia, dar trecea sub protecția Rusiei. Potrivit unei scrisori a țarului adresată generalului Sementiev, întreg textul Tratatului a fost redactat de Dimitrie Cantemir, iar Petru cel Mare nu a făcut altceva decât să confirme acest text, care i-a fost trimis de domnul Moldovei. Conform condițiilor stipulate în Tratatul de la Luțk, țărilor române urmau să li se retrocedeze teritoriile care au fost transformate în raiale turcești de către Poarta Otomană. Prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
La 2 aprilie 1805 s-a născut Hans Christian Andersen, scriitor danez. Hans Christian Andersen (1805-1875) a fost celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute povești ale sale se numără „Crăiasa Zăpezii”, „Mica sirenă”, Hainele cele noi ale împăratului”, „Răţuşca cea urâtă”. În timpul vieții Andersen a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume. Începând din 1967, cu ocazia aniversării zilei de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, cu scopul de a insufla plăcerea de a citi şi pentru îndreptarea atenţiei către cărţile pentru copii.
La 2 aprilie 1867 poetul Mihai Eminescu a publicat, în revista ardeleană „Familia”, condusa de Iosif Vulcan, poemul „Ce doresc eu ţie, dulce Românie”. Această poezie înnobilează romantismul eminescian printr-o extraordinară prezentare a valorilor naţionale ce au caracterizat spaţiul românesc de-a lungul timpului. Eminescu, un poet de o fineţe remarcabilă, reuşeşte să îmbine ipostaza mitică şi cea eroică a poporului român.
În ziua de 2 aprilie a anului 1915 s-a născut Gică Petrescu, cântăreț și compozitor român. Gică Petrescu (1915-2006) a fost un cântăreț de muzică ușoară și populară. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate.
La 2 aprilie 1939, Larga, Basarabia/R. Moldova s-a născut Ion Gheorghiță, publicist, poet, traducător, eseist, dramaturg. A studiat la Facultatea de Litere, profil Română–Germană, la Universitatea de Stat din Cernăuţi, absolvind în 1963. A lucrat ca publicist la „Zorile Bucovinei”. A debutat editorial, concomitent cu volumele de versuri „Nelinişti matinale” şi „Mărul discordiei”, în anul 1969. După ce s-a stabilit la Chişinău, a fost redactor la revista „Moldova”, redactor-şef al Colegiului pentru Traduceri al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A avut o activitate intensă în publicistică, poezie, traduceri, eseistică, dramaturgie. A scris poezii pentru copii, basme şi ghicitori în versuri: „Brad de munte”, „De-a baba oarba”, „Vorbe năzdrăvane” etc. A fost preocupat şi de istoria ţării, scriind astfel drama despre Dimitrie Cantemir, „Zodia Inorogului” şi drama privind problemele sociale ale satului de după război, „Viaţa în continuare”. Din volumele publicate: La marginea cîmpiei, Freamăt verde, La răspîntia Boianului, Ochi de stea, Simplu, Ecoul de a doua zi, Întemeierea frunzelor (post mortem) etc. Este considerat unul dintre cei mai buni traducători ai operei lui Taras Şevcenko, fiind un bun teoretician al artei traducerii; considerând „cu cât textul original este mai adânc proliferat într-o etnopsihologie naţională, cu atât mai greu se supune unei replăsmuiri”. A decedat în condiţii neelucidate, probabil asasinat la 28/29 noiembrie 1991, Chișinău. A fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinul de Onoare (post mortem).
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com