20 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

????????????????????????????????????????????????????????????

La 20 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului, numit și Teotim I „scitul” sau „filosoful”. Era sfânt daco-roman, originar din Dacia Pontica și a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și la începutul secolului al V-lea.  A păstorit cetatea Marea Neagră în jurul anilor 380-395.

Sfântul Teotim I a fost un episcop al Scythiei Taurice din secolul al IV-lea, cunoscut pentru viața sa ascetica și pentru educația sa vastă în cultura și filosofia greaca. El a fost menționat de către mai mulți autori importanți din acea perioadă.  Cu toate acestea, Sfântul Teotim nu a fost doar un cunoscător al filosofiei monahale, ci și al culturii si filosofiei grecești. El a fost educat în aceste domenii și a reușit să combine învățăturile lor cu practicile sale monahale. Sfântul Teotim a fost cunoscut pentru evlavia și corectitudinea vieții sale, fiind respectat de împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari. Virtuțile şi înţelepciunea ierarhului Teotim l-au făcut cunoscut şi apreciat chiar şi de către barbarii huni, care îl numeau „zeul romanilor”.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este pomenit Sfântul Gheorghe al Mitilenei sau Gheorghe Mărturisitorul. El a fost episcop de Mitilene (capitala insulei Lesbos) în timpul ultimei perioade iconoclaste (începutul secolului al IX-lea). Acest sfânt Gheorghe s-a născut către anul 776 într-o familie credincioasă. De la o vârstă fragedă iubind pe Hristos, s-a călugărit la vârsta de 12 ani, când a rămas orfan. După ce a trăit doi ani într-o mănăstire din apropierea locului său de baștină, sfântul Gheorghe s-a retras în pe insula Mitilene, unde a trăit ca pustnic într-o grotă. Și împodobindu-se cu toate virtuțile, și mai multă smerenie a câștigat. Și fiind foarte milostiv și iubitor, a fost hirotonit preot și în cele din urmă a fost ales ca episcop în scaunul de Mitilene, în anul 804, deși era în vârstă de numai 28 de ani.

Nouă ani mai târziu, în anul 813, sfântul Gheorghe a trebuit să plece la Constantinopol, pentru a face apel la judecata patriarhului Nichifor I al Constantinopolului (prăznuit la 2 iunie), în disputa pe care o avea cu un nobil din Mitilene, care nu ținea seama de drepturile Bisericii în insulă. Sfântul patriarh Nichifor, apreciind virtutea și zelul tânărului episcop, l-a reținut la Constantinopol împotriva voinței sale, prevăzând furtuna care urma să se abată asupra Bisericii.

Într-adevăr, decum a luat tronul, împăratul Leon al V-lea Armeanul (813-820) a declanșat o persecuție sălbatică împotriva apărătorilor sfintelor icoane. Sfântul Gheorghe, care a purtat lupta dreptei credințe împreună cu patriarhul Nichifor, a fost arestat, bătut și exilat într-o insulă din Propontide unde, adăugând greutăților exilului ostenelile unei asceze îngerești, a primit de la Dumnezeu harul facerii de minuni, atât în viață, cât și după trecerea sa la Domnul, în 821.

Mai târziu, moaștele sale au fost aduse în catedrala de la Mitilene (de unde și sărbătoarea locală a sfântului Gheorghe „Mărturisitorul” pe 16 mai).

Joia din Săptămâna Luminată poartă numele de Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.

Și semnele timpului din această zi se referă la recolte. Dacă dimineața, înainte de ploaie tună, se crede că va fi o recoltă bogată de legume. De tună și nu plouă, se așteaptă vreme urâtă. Cerul înstelat prevestește recoltă bogată de pomușoare și ciuperci.

În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий