La data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.
Conform prevederilor Convenţiei, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiţii de dezvoltare, să respecte drepturile copilului şi normele de protecţie a copilului. Drepturile copilului conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără discriminare. Fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă.
Însă, într-un raport al organizaţiei „Save the Children” se arată că o pătrime din copiii din toată lumea suferă de foame şi nu vor avea niciodată şansa de a se dezvolta normal, iar, în fiecare oră, 300 de copii mor de foame.
Două milioane de copii mor anual din cauza bolilor provocate de foamete, diaree, pneumonie şi malarie. În total, încă 2,6 milioane de copii mor de foame în fiecare an, iar aceste decese reprezintă o treime din toate cazurile din care mor copiii.
În Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Mali şi India, copiii între şase şi 23 luni sunt cel mai prost hrăniţi. În India, jumătate din totalul copiilor sunt malnutriţi, iar un sfert recunosc că flămânzesc des. În Afganistan, preţul alimentelor a crescut cu 25%, iar în Kenya, cu 40%.