20 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

20 10 2022 F 1

La 20 octombrie, stil nou,  creștinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinții Gherasim din Kefalonia și Artemie. Sfântul Gherasim  face parte din familia de nobili bizantini, Notara.  Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.  Gherasim s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez. Încă de la o vârstă fragedă, el a fost călugărit pe insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos. După o vreme, a mers la Ierusalim, unde a stat timp de 12 ani. În acest timp a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. În anul 1555 s-a stabilit în Kefalonia, unde a restaurat o veche biserică închinată Adormirii Maicii Domnului și a înființat o mânăstire de maici pe care a numit-o „Noul Ierusalim”.

Sfântul Mucenic Artemie a fost duce al Alexandriei în vremea împăratului Constantin cel Mare. El şi-a arătat credința în Iisus Hristos după ce a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va ieși biruitor în lupta cu Maxentiu.  După moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron împăratul Iulian Apostatul (361-363). În timpul acestuia au fost persecutați mulți creștini. Artemie, de asemenea, a fost torturat. Atunci îngerul Domnului i s-a arătat în temniță, l-a întărit în răbdarea chinurilor și i-a adus vindecare de răni.

După calendarul pe stil vechi, la 20 octombrie  sunt cinstiţi Sfinţii Serghie şi Vah. Ei  au viețuit în timpul împăratului Maximian. Împăratul le-a acordat funcții înalte în Școala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primicer este acela al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, așadar persoana marcantă, prima înscrisă) și Vah „secundicer”. Ei erau creştini şi ascundeau aceasta. Au fost trădaţi împăratului.

În popor există o tradiţie că în această zi focul în sobă urma să-l aprindă cel mai mic membru al familiei, pentru ca în casă să se menţină cald în decursul întregului an. O altă tradiţie spune că dacă în această zi fetele se spală cu lapte, îşi păstrează tinereţea şi frumuseţea.

De ninge în această zi, iarna va fi lungă şi geroasă. Ceaţa prevesteşte înrăutăţirea vremii.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий