22 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

22 04 2023 Ф 1

La 22 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul. El s-a născut în satul Sicheon din Galatia. Încă din perioada copilăriei Sfântul Teodor Sicheotul a adorat viața ascetică, a ținut post și s-a rugat. Mama sfântului Teodor a dorit să îl înroleze în armată și i-a apărut în vis Sfântul Gheorghe care îi spunea femeii că Sfântul Teodor este chemat la slujirea Împăratului Cerurilor

și nu a celui de pe pământ. Drept răsplată pentru dragostea sa, Dumnezeu i-a oferit Sfântului Teodor darul facerii de minuni. Acesta a devenit cunoscut pentru vindecarea bolilor.  Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul a fost numit Episcop în Anastasiopolis cu toate că nu își dorea. A păstorit timp de 11 ani și s-a întors la mănăstirea de metanie unde a stat până când a decedat. Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul s-a stins din viață în anul 613 când domnea Împăratul bizantin Heraclius.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 22 aprilie este prăznuit Sfântului Mucenic Eupsihie cel din Cezareea. Acest sfânt a fost din Capadochia, şi, având viaţă curată fără prihană, şi-a luat femeie după lege. Înfierbântându-se de dumnezeiască râvnă şi luând cu dânsul pe mai mulţi creştini, a sfărâmat din temelie capiştea, ce se cheamă a norocului, la care cu totul se dăduse Iulian Apostatul, aducând în toate zilele jertfe. Şi dacă s-a vădit lucrul, fără de zăbavă a poruncit a izgoni pe toţi creştinii şi a fi daţi la multe feluri de chinuri, iar mucenicului Eupsihie, întrucât era vinovat de o faptă ca aceasta, să i se taie capul.

În baza observărilor fenologice îndelungate au apărut următoarele semne ale timpului. În popor se crede că dacă în această zi starea vremii se schimbă des, vara va fi secetoasă. Norii albaștri din  această zi prevestesc vreme ploioasă și rece. Dacă a înflorit păpădia, vreme rece nu va mai fi. Ceața din dimineața acestei zile este semnul unui an bogat în recolte. Dacă mestecenii au mult suc, vara va fi rece.

Aceste semne țin de tradiția populară, însă în ultimul timp în natură au avut loc mari schimbări, încât vechile observații fenologice nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий