La 22 august, stil nou, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Agatonic. De-a lungul vieții sale, Sfântul Mucenic Agatonic a locuit în orașul Nicomidia și a fost un cetățean al acestuia. El a adus mulți păgâni la credința creștină prin convertire. La ordinul împăratului Maximian (284-305), comisul Evtolmie a fost desemnat să ajungă în Nicomidia. Aici, aflând că principele Nicomidiei se convertise la creștinism, Evtolmie a dispus ca acesta să fie exilat în Tracia. Sub conducerea lui Evtolmie, mulți creștini au suferit și au pierit, printre aceștia numărându-se Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian. Sfântul Agatonic a fost martirizat în localitatea Silviria, împreună cu principele Nicomidiei și alți credincioși.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Apostol Matia. Sfântul Matia s-a numărat printre cei doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Matia a venit pe lume în Betleem, din tribul lui Iuda. Acesta a studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon. Inițial a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia si Etiopia. Potrivit unor scrieri vechi, se spune că Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în timp ce în alte documente se vorbește despre plecarea sa din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde a vestit învățătura lui Iisus Hristos. Documentele de mai sus amintesc și de aducerea sa la Templu, după porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei cum că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu a vrut să se lepede de credința în Iisus Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre până la moarte.
În popor se spune că, dacă în această zi adie vânt rece, iarna va fi cu zăpadă. Dacă e zi senină, toamna va fi frumoasă, iar iarna caldă. De plouă în această zi, nu va mai fi vreme caldă.
În zilele noastre clima s-a schimbat mult și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com