La 22 iunie, stil nou, sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, s-a născut în București, în anul 1765. A intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovschi. A fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, în anul 1823. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București. Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov.
Sfântul Mucenic Eusebie s-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene.
În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii au fost persecutați, Sfântul Eusebie și-a dezbrăcat veșmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina. În timp ce se afla în cetatea Doliche pentru a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Astfel, Sfântul Eusebie a trecut la Domnul în anul 379.
Potrivit calendarului bisericesc după stil vechi, la 22 iunie este cinstit Sfântul Chiril al Alexandriei. Sfântul Chiril s-a născut în anul 370, în Alexandria Egiptului și provenea dintr-o familie cu bune calități educaționale, fapt ce va influența considerabil râvna sa. El a beneficiat și de ajutorul duhovnicesc-moral al unchiului său, patriarhul Teofil al Alexandriei. Chiril a fost un scriitor prolific, el fiind și protagonistul principal al controverselor hristologice din secolele al IV-lea și al V-lea. Sfântul Chiril a fost figura centrală a Sinodului de la Efes din 431 care a culminat cu îndepărtarea lui Nestorie din scaunul de Arhiepiscop al Constantinopolului. Sfântul Chiril este unul din Părinții Bisericii și faima sa în lumea ortodoxă i-a adus numele de „Pecete a tuturor Părinților ”. În anul 444 Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice.
După semnele timpului din această zi oamenii căutau să prezică atât starea vremii, cât și recolta. Dacă dimineața roua e mare, recolta va fi bogată. Croncănesc ciorile, e semn că va ploua. Ploaia din această zi prevestește o recoltă mică. De e noapte înstelată, vor fi multe ciuperci.
În zilele noastre, în urma schimbărilor climatice esențiale, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com