La 24 mai, stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul cel Tânăr, cunoscut și ca Sfântul Simeon din Muntele Minunat. Sfântul Simeon s-a născut în Antiohia Siriei şi a trăit pe vremea împăratului Iustinian (527-565). Încă de la şase ani, după ce tatăl său a murit în timpul unui cutremur, a mers cu binecuvântarea mamei lui, Sfânta Marta, în Seleucia, ca ucenic al unui pustnic virtuos, Ioan de la muntele Pilasa. Acolo, a învăţat ce este viaţa călugărească, deprinzându-se cu greutăţile cele de zi cu zi, dar şi cu răbdarea. Adesea, Simeon avea dumnezeieşti arătări, care-l chemau să îndeplinească faptele cele bune şi plăcute lui Dumnezeu, iar de cele rele să se depărteze. În anul 526, Simeon, dorind să-şi potolească toate pornirile trupului, a ales să se urce în vârful unui stâlp, unde a stat sub cerul liber, şi iarna, şi vara, timp de 66 de ani, neputând să doarmă, ci doar aţipind puţin şi rugându-se neîncetat. Sfântul Simeon a trecut la Domnul la vârsta de 85 de ani. Moaştele sale au fost aduse mai târziu în Imperiul Bizantin, iar astăzi, cinstitul său cap se află la Mănăstirea Neamţ.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 24 mai este pomenit Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie, preot al bisericii din cetatea Amfipoli. Sfântul Mochie a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) şi era din Roma. Fiind preot al bisericii din cetatea Amfipoli, se nevoia, învăţând şi propovăduind păgânilor Evanghelia lui Hristos. Dându-se poruncă tuturor să aducă jertfe zeului Dionisos, mulţi fugeau în ascunzători, de frica persecuţiilor. Sfântul Mochie s-a hotărât să înfrunte orice primejdie. În ziua hotărâtă pentru aducerea jertfelor, Mochie a mers în capiştea idolilor şi, ridicând glas, a răsturnat altarul lui Dionisos, cu tot ce era pe el. Dregătorul cetăţii, aflând că Mochie este preot creştin, a poruncit să fie chinuit. După ce i-au strujit tot corpul, l-au aruncat în mijlocul focului, dar el a rămas nevătămat. A stat după aceea multă vreme în temniţă până când un alt dregător, Maxim, l-a scos de acolo şi l-a îndemnat să se lepede de Hristos. Sfântul Mochie a rămas însă tare în credinţă şi pentru aceasta i s-a tăiat capul.
În popor se spune că, dacă în ziua Sfântului Mochie plouă, ploioasă va fi și vara. Dacă e arșiță și nu plouă, așa va fi vremea și vara. Tunetul din ziua de 24 mai este un semn bun, în acest an va fi recoltă bogată. Ceața de dimineață prevestește că luna iunie va fi ploioasă.
Se cere menționat faptul că s-a schimbat mult clima și unele din aceste semne nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com