La 25 iulie, stil nou, este prăznuită Adormirea Sfintei Ana, bunica după trup a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Ana era din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, care a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, care a născut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezatorul; Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim și care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Deci Salomi, Elisabeta si Sfânta Fecioara Maria au fost verișoare primare. Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Menționăm că la vârsta de trei ani, Preasfânta Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim. După moartea lui Ioachim, Sfânta Ana s-a dus la Ierusalim lângă Sfânta Fecioara Maria. Ea și-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post și fapte bune.
Dubă calendarul bisericesc pe stil vechi, la 25 iulie sunt pomeniți Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie. Acești sfinți au trăit în zilele împăratului Traian și ale lui Maxim ighemonul. Ei erau de neam din satul Caliptul, aproape de Anghira. Fiind prins Sfântul Proclu ăi mărturisind pe Hristos înaintea împăratului, a fost dat pe seama lui Maxim ighemonul, și a fost cumplit chinuit. După acestea fiind dus ca sa fie omorât cu săgeți, s-a întâlnit cu nepotul său Ilarie, care s-a închinat moșului său. Și pentru aceasta a fost prins de către elini. Sfântul Proclu rănit de mulțimea săgeților s-a mutat către Domnul. Iar Sfântul Ilarie, mărturisind ca este creștin, a fost mult chinuit și apoi, tăindu-i-se capul, a fost pus cu Sfântul Proclu la un loc.
În popor se crede că după semnele timpului din această zi se poate afla cum va fi vremea până la sfârșitul verii și cum va fi iarna. Dacă roua e mare, va fi zi frumoasă, iar restul verii – cu arșiță. Dacă dimineața nu este rouă, în curând va ploua. De e ceață, recolta va fi mică. Dacă în pădure sunt multe ciuperci, în curând vremea se va răci. De e zi răcoroasă, iarna va fi aspră.
În prezent trebuie să se țină cont de faptul că în natură au avut loc schimbări esențiale și unele semne ale timpului nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com