Anul acesta, pe data de 25 mai este sărbătorită unul dintre cele douăsprezece mari praznice de peste an – Înălțarea Domnului. Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului la 40 de zile de la Paște, numit și Ispas în limbajul popular.
Timp de 40 de zile de la dumnezeiasca Sa Înviere din morţi, Hristos-Domnul S-a arătat ucenicilor Săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că El este Mântuitorul Hristos înviat. La sfârşitul acestei perioade, S-a arătat pentru ultima oară ucenicilor Săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, S-a înălţat sub privirile lor la cer, binecuvântându-i. „Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare” (Luca 24, 51-52).
Potrivit tradiției populare, de Ispas, femeile cu rude care au decedat în anul respectiv trebuie să dea de pomană celor săraci băutură, azime și ceapă verde. Se spune că, în ziua sărbătorii de Înălțare, sufletele celor morți se înalță la cer și, pentru a putea străbate acest lung drum, au nevoie de merinde. În ziua Înălţării Domnului alimentele recomandate pentru a fi împărţite sunt pâine, brânză, ceapă verde şi rachiu. De sărbătoarea Înălțării Domnului, credincioşii obișnuiesc să împartă pachete care conțin plăcinte, colaci, colivă, fructe sau alte produse alimentare, în funcție de posibilitățile fiecăruia.
În România, odată cu Înălțarea Domnului, se serbează și Ziua Eroilor. În această zi, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Apoi, la ora 12, în ziua de Înălțarea Domnului 2023, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
În Ucraina, în această zi, de asemenea, sunt înălțate rugăciuni pentru ostașii căzuți în lupte. În vechime se credea că Hristos, în chip de cerșetor, umblă pe străzi, iar oamenii neapărat îi dau de pomană. De Ispas gospodinele coc un fel de biscuiți, numiți „scărișoare” pentru a ajuta sufletelor strămoșilor să se ridice la ceruri.
În calendarul popular pentru această zi există următoarele semne ale timpului: dacă la răsărit de soare cerul este senin, vara va fi cu arșiță și secetoasă; dacă până la această dată a înflorit scorușul, va fi recoltă bogată de in; de sunt mulți cărăbuși, vara va fi secetoasă. De e zi posomorâtă și rece, vara va fi ploioasă.
Este important să știm că în prezent clima s-a schimbat și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com