26 decembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

26 12 Ф 1

La 26 decembrie creștinii ortodocși sărbătoresc pe stil nou Soborul Maicii Domnului. Cuvânt bisericesc, „sobor” însemnă „adunare de oameni”.  Adunarea cea cerească se unește, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului. Sărbătoarea urmează după  prăznuirea în ajun a Tainei, în care Maica Domnului este aceea care unește pe veci toată omenirea cu Dumnezeu, născând ca mamă pe Domnul Hristos, adică pe Dumnezeu cel întrupat și ascuns într-un prunc de om.  Maica Domnului, privind la Domnul Iisus, în primul rând, și apoi la noi toți, cei credincioși, care-i aducem această cinstire, ar spune astăzi, către Tatăl ceresc, cuvântul acesta de fericită și adâncă mulțumire: „Iată, Doamne, eu și toți pruncii pe care mi I-ai dat, fii binecuvântat în veci! Amin”.

După calendarul pe stil vechi, la 26 decembrie sunt cinstiți Sfinții Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest. Aceşti sfinţi mucenici au trăit pe vremea rău-credincioşilor împăraţi Diocleţian şi Maximian, a ducelui Lisie, care comanda ceata de oşteni a limitaneilor şi a lui Agricola, care stăpânea toată partea Răsăritului. Dintru început au fost creştini şi se trăgeau din părinţi creştini, dar se ascundeau de frica tiranilor şi a prigonitorilor.  Sfântul Evstratie era de loc din oraşul Aravraca şi era căpetenie în oştirea ducelui Lisie. Dorea să-şi dea pe faţă credinţa, dar se temea, că nu ştia cum va fi sfârşitul mărturisirii sale. De aceea a poruncit unuia din slujitorii săi să pună centura sa în biserica din Aravraca. Că îşi zicea: „Dacă va intra în biserică preotul Avxentie şi va lua cu el centura, atunci îndrăznirea şi mărturisirea lui va fi după placul lui Dumnezeu şi nu se va teme de nimic din cele aşteptate, când se va înfăţişa înaintea ducelui. Dar dacă altcineva din biserică va lua centura, atunci să poarte încă mai departe în ascuns credinţa în Hristos şi să nu o vădească”. Când a văzut că sfârşitul ispitirii sale s-a făcut după cum gândea, căci preotul Avxentie luase centura, a înţeles că mărturisirea lui pentru Hristos se va termina cu bine şi s-a hotărât să se înfăţişeze înaintea lui Lisie şi să mărturisească cu îndrăznire credinţa sa.

Când au fost aduşi la scaunul de judecată nişte sfinţi mucenici, Evstratie stătea şi el alături de Lisie, că era căpetenie în oştirea lui. Atunci el, cel dintâi, a strigat tare că este creştin. Tiranul i-a smuls centura şi a poruncit să-l dezbrace şi să fie chinuit în multe feluri; dar el le-a răbdat pe toate cu seninătate. Aceasta a adus la credinţa în Hristos şi pe Sfântul Evghenie, prietenul său. Acesta a mărturisit cu îndrăznire că are aceeaşi credinţă ca Sfântul Evstratie şi că dă aceeaşi închinăciune Dumnezeului cinstit de acela. Atunci Sfântul Evstratie a fost şi el chinuit cumplit. Văzând aceasta, Sfântul Mardarie s-a alăturat Sfântului Evstratie şi au fost aduşi amândoi la cercetare înaintea lui Lisie. Mai întâi i s-a tăiat capul Sfântului Avxentie, pentru că s-a numit creştin. Iar Sfinţii Mardarie şi Evghenie au murit în timpul chinurilor.

Sfântul Orest a fost cunoscut că e creştin când a ridicat mâna ca să arunce cu suliţa la ţintă. Atunci, răsucindu-se ca să ţintească, i-a ieşit afară din sân crucea pe care o ţinea la piept, ca pe o pavăză. A fost întrebat de ce o poartă, iar el a răspuns că este rob al lui Hristos. Lisie l-a legat şi pe el alături de Sfântul Evstratie şi i-a trimis pe amândoi la Agricola, care i-a cercetat şi i-a supus la chinuri. Întâi şi-a aflat sfârşitul Sfântul Orest, fiind aşezat pe un pat de fier înroşit în foc. Pe urmă a fost aruncat într-un cuptor aprins şi Sfântul Evstratie, şi acolo şi-a primit cununa muceniciei.

Potrivit tradiției populare vechi, începând cu ziua de 26 decembrie se urmărea starea vremii în decursul următoarelor 12 zile. Fiecare din această zi corespundea lunii respective din anul ce vine. Cum era starea vremii în ziua de 26 decembrie așa urma să fie ea și în luna ianuarie. Dacă noaptea e ger, iar ziua se încălzește, iarna va fi variabilă. Ciripitul vesel al pițigoilor anunță o primăvară timpurie. De e soare în această zi, luna ianuarie va fi senină și geroasă. De e ger și ninge, vara va fi rece și ploioasă.

Unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea din cauza schimbărilor climatice însemnate.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий