27 iunie în calendarul bisericesc și în cel popular

27 06 Ф 1

La 27 iunie, stil nou, este prăznuit Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini. Sfântul Cuvios Samson s-a născut din părinți bogați în Roma antica și a fost ruda cu împăratul Constantin cel Mare (306-337). Samson a fost un medic milostiv, care dăruia bolnavilor nu doar medicamentele trupului, ci și pe cele ale sufletului. După ce și-a împărțit averea săracilor, Samson a intrat într-o mânăstire, iar patriarhul Mina l-a hirotonit preot. După ce l-a vindecat pe împăratul Iustinian, a primit de la acesta o casă pentru săraci. S-a îngrijit până la moarte de săraci precum se îngrijește părintele de copiii săi. Sfântul Cuvios a trecut la cele veșnice în anul 530 și a fost îngropat în biserica Sfântului Mucenic Mochie.

În această zi, pe stil vechi, este cinstit Sfântul Proroc Elisei, unul dintre marii profeți ai Vechiului Testament. Sfântul Elisei a trăit în cel de-al IX-lea secol înainte de Hristos. Viața sa este descrisă în Vechiul Testament, în Cartea a 4-a a Regilor, capitolul al 2-lea. Sfântul Proroc Elisei provenea dintr-o familie evreiască, tatăl său, pe nume Șafat, fiind un bogat proprietar de pământ din Abel-Mehola, undeva în nordul Israelului, în valea Iordanului. Sfântul Elisei a devenit profet în urma poruncii divine, când Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie Tesviteanul aflat pe muntele Horeb să-l ungă pe acesta profet, ca urmaș al său, anunțând că vor rămâne în Israel doar 7000 de bărbați care nu se închinaseră lui Baal (zeu cinstit în Mesopotania, la care începuseră să se închine și cei din Israel). Dumnezeu a înfăptuit multe lucruri prin mâna prorocului Elisei: a despărțit apele Iordanului precum odinioară Moise despărțise apele Mării Roșii; a îndulcit apele amare de la Ierihon; a înmulțit untdelemnul din vasele unei văduve sărace; l-a înviat pe fiul unei femei sunamite; a hrănit o sută de oameni cu douăzeci de pâini mici; l-a vindecat de lepră pe Neeman, căpetenia de oști; a orbit toată oștirea siriană; a prorocit multe care aveau să se întâmple și nu în cele din urmă, după ce a trecut la cele sfinte, un mort care a fost atins de moaștele sale a înviat (4 Regi 13, 21).

Semnele timpului din această zi arată că dacă teiul este încă în floare, toamna va fi târzie. Dacă zboară multe albine și fluturi, vremea va fi uscată și senină. Cocoșul cântă ziua, starea vremii se va înrăutăți. De plouă, așa va fi până la sfârșitul lunii. Furtuna din această zi prevestește vreme urâtă, dar recolte bogate în timpul verii.

În natură au avut loc mari schimbări, de aceea unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий