La 28 februarie, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360 și este considerat întemeietorul monahismului în Apus. Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Mulți istorici sunt de părere că cei doi sunt originari din Scitia Minor, mai exact Dobrogea de astăzi. De tineri s-au dedicat vieții monahale și au mers la o mănăstire din Betleem. Din anul 385 cei doi au mers în pustiu pentru a cunoaște viața părinților din pustiu. În anul 400 au ajuns la Constantinopol, unde Sfântul Ioan Gură de Aur era patriarh și unde acesta la hirotonit diacon pe Sfântul Ioan și preot pe Sfântul Gherman.
În jurul anului 405 au mers la Roma în încercarea de a apăra pe Sfântul Ioan Gură de Aur care cu un an în urmă fusese exilat. Sfântul Gherman s-a stins din viața la Roma. În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit în Marsilia unde a fost hirotonit preot. A pus bazele a doua mânăstiri: una de călugări, cu hramul Sfântul Victor, și una de călugărite. A redactat două scrieri semnificative: „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Sfântul Ioan Casian s-a stins din viață în anul 435 la Marsilia.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 28 februarie este prăznuit Sfântul Apostol Onisim. El a fost sluga romanului Filimon din oraşul Colosse din Frigia, Asia Mică. Filimon era prieten cu Sfântul Apostol Pavel, dar a devenit mai apoi unul din cei 70 de apostoli. De asemenea, casa acestuia a fost folosită ca Biserică. Sfântul Onisim a dispărut de la Filimon cu câteva lucruri. Ulterior a ajuns la Roma unde l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel. La scurt timp după aceasta, Onisim s-a pocăit, acolo unde a primit și Sfântul Botez, devenind astfel ucenicul Sfântului Apostol Pavel, doar cu învoirea lui Filimon care l-a iertat. Sfântul Onisim a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Pavel. După ce Sfântul Apostol Pavel s-a stins din viață ucis de sabie în timpul împăratului Nero, Sfântul Onisim a plecat să predice enoriașilor în Spania, Portugalia, Patras. Mai apoi, acesta a păstorit după Sfântul Ioan Evanghelistul ca episcop în Efes. Astfel, în anul 109, în vremea împăratului Traian (98-117), bătrânul episcop Onisim a fost prins spre a fi judecat pentru credinţa în Iisus Hristos şi dus la Roma înaintea eparhului Tertul, care l-a trimis la Puteoli. Chiar dacă a fost supus unor chinuri de neimaginat, Sfântul Onisim nu a renunţat la credinţa în Hristos şi a fost ucis în acelaşi an din porunca lui Tertul.
Potrivit calendarului popular, în această zi iarna se luptă cu primăvara. După două săptămâni starea vremii va demonstra cine a învins. Semnele timpului arată că, dacă luna are o nuanță oranj, vremea se va încălzi, iar dacă nuanța este albastră, va fi ger și va viscoli. Vântul de est prevestește furtuni la vară. Dacă la apus de soare cerul este roșu, se așteaptă mari viscole. Dacă au început să sosească păsările călătoare, primăvara va fi timpurie.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com