Pe data de 29 decembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod. Irod, văzând că s-a batjocorit de magi, s-a mâniat foarte. Dar asupra cui s-a mâniat? Pe de o parte, asupra magilor care l-au batjocorit, iar pe de alta asupra Împăratului iudeilor cel de curând născut. S-a mâniat asupra magilor că nu s-au întors la el spre a-i vesti despre Prunc, iar asupra lui Hristos s-a mâniat, temându-se ca să nu-i ia împărăţia. Căci Irod socotea că Hristos voieşte să împărăţească cu împărăţie pământească, neştiind că împărăţia Lui nu este din lumea aceasta. Ce a făcut ticălosul Irod? Neputând nici magilor să le răsplătească pentru că se duseseră, nici pe Hristos să-L ucidă, pentru ca nu-L afla, a vărsat mânia sa asupra nevinovaţilor prunci.
În această zi, după calendarul pe stil vechi, este cinstit Sfântul şi Măritul Prooroc Agheu. El era din seminţia lui Levi şi s-a născut în Babilon, pe vremea robiei. Pe când era încă tânăr, a venit din Babilon în Ierusalim şi a profeţit cu Zaharia 36 de ani. A trăit cu 470 de ani înainte de întruparea lui Hristos. A proorocit lămurit despre întoarcerea poporului şi a văzut în parte zidirea templului. Când a murit, a fost îngropat alături de preoţi, cu mărire ca şi ei, că şi el era de neam preoţesc. Sfântul Prooroc Agheu era un bătrân cu barba rotunda, înalt de statura, vestit în virtute, iubit şi cinstit de toţi, ca un mare şi slăvit prooroc. Numele lui se tălmăceşte: „sărbătoare”, sau „cel ce sărbătoreşte”, ori „cel ce este sărbătorit”.
Cum e starea vremii în ziua de 29 decembrie, aşa va fi luna aprilie. Dacă e promoroacă, în Ajunul Crăciunului pe stil vechi (6 ianuarie) va fi cald. Gerul din această zi prevesteşte ger la Bobotează. Dacă au îngheţat geamurile, gerul va dura 20 de zile. De e ger în această zi, iarna va fi aspră. Dacă starea vremii s-a înrăutățit, iarna va fi îndelungată, iar primăvara rece. De ninge și zăpada se topește imediat, se va încălzi. Dacă noaptea pe cer sunt multe stele, va fi ger și vânt puternic.
În natură au avut loc mari schimbări și nu toate aceste semne ale timpului sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com