La 30 august, stil nou, este sărbătorit Sfântul Alexandru, cunoscut de credincioși și sub numele de „protectorul omenirii”. Sfântul Alexandru se numără printre marii ierarhi ai Bisericii și este recunoscut ca un apărător curajos al credinței creștine. El a trăit în prima parte a secolului al IV-lea, în timpul domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare. El a fost discipolul Arhiepiscopului Mitrofan al Bizanțului. Deși nu a avut o educație formală, Sfântul Alexandru a trăit o viață simplă și virtuoasă. Datorită calităților sale, el a fost considerat demn să slujească alături de Sfântul Mitrofan și, ulterior, a ajuns el însuși Patriarh. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mari cuvioși, respectați pentru viața și minunile pe care le-a săvârșit. Patriarhul din vremea aceea al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, în vârstă înaintată, l-a rugat pe Alexandru să îl reprezinte la primul Conciliu de la Niceea. Acolo, Sfântul Alexandru a apărat cu tărie religia și credința împotriva lui Arie, care propaga erezia că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl. După încheierea Sinodului, un înger i-a apărut Patriarhului și i-a dezvăluit că succesorul său pe tronul ecleziastic va fi Alexandru, slujitorul său. După ce a devenit Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, chiar dacă avea aproape 70 de ani, a continuat să apere Credința Ortodoxă în fața intrigilor lui Arie și a susținătorilor săi.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi sunt cinstiți Sfântul Miron și Sfântul Gheorghe Pelerinul. Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1864, în Şugag, în perioada în care Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic. Încă de când acesta era mic, îi plăcea să fie mai singuratic și să postească, fiind foarte fericit de fiecare dată când se ruga în biserica satului, chiar și în momentele în care aceasta era liberă și în special pe parcursul nopții. Atunci când Sfântul Gheorghe Pelerinul a învățat să citească se ruga cu Psaltirea, astfel a învățat-o, astfel la vârsta de 24 de ani s-a căsătorit cu Pelaghia, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu cinci copii. Pe tot parcursul vieții lui acesta i-a ajutat pe cei săraci, chiar dacă acesta nu avea posibilitățile necesare. După 14 ani de căsătorie, Sfântul Gheorghe Pelerinul a luat hotărârea să meargă la Ierusalim, ca pelerin, și 40 de zile s-a rugat neîncetat. Sfântul Miron a trăit în perioada anilor 249-251, în timpul domniei împăratului Deciu. În ziua în care s-a prăznuit Nașterea Domnului, păgânii au intrat în biserică pentru a-i prinde pe toți creștinii și a-i supune la diverse chinuri.
După semnele timpului din această zi se poate prezice cum vor fi iarna și primăvara. De e vreme frumoasă, primăvara va fi timpurie. Norii negri prevestesc vreme ploioasă pe o perioadă mai îndelungată. Cocostârcii au zburat în țările calde, în ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului va fi brumă. Dacă pe mesteacăn frunzele au început să se îngălbenească, toamna va fi timpurie. Vântul puternic din această zi prevestește o toamnă rece. De plouă la 30 august, ploioasă va fi luna septembrie. În această zi se începea semănatul culturilor cerealiere de toamnă.
În zilele noastre, în natură au avut loc mari schimbări și unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com