31 decembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

31 12 Ф 1

La 31 decembrie, pe stil nou, este cinstită Sfânta Cuvioasă Melania Romana. Ea s-a născut la Roma în a doua jumătate a secolului al IV-lea într-o familie de nobili. A fost silită de către părinți să se căsătorească cu Alpinian, un tânăr nobil alături de care a avut doi copii. După nașterea celui de-al doilea copil Melania și Alpinian au hotărât să stea împreună doar ca soră și frate. După ceva timp copiii lor s-au stins din viață, iar părinții au decis să împartă toată averea săracilor, bisericilor și mănăstirilor.  Au călătorit în multe țări și cetăți și au făcut împreună danii. Au vizitat părinții în pustia egipteană, au învățat mai multe și s-au zidit sufletește prin convorbirile cu ei. Sfânta Cuvioasă Melania ținea post foarte strict, avea rânduială de rugăciune și citea mereu în întregime Sfintele Scripturi. Când au ajuns la Alexandria ei au primit binecuvântarea Sfântului Chiril. După aceea au călătorit la Ierusalim și s-au stabilit pe Muntele Măslinilor. Timp de 14 ani, Sfânta Melania Romana a trăit acolo într-o peșteră. A întemeiat o mănăstire de bărbați și una de femei. O rudă de-a ei a chemat-o și a călătorit la Constantinopol unde l-a convertit la credința creștină pe senatorul păgân Volusian. S-a întors la Muntele Măslinilor unde s-a stins din viață și a trecut la Domnul în anul 439.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 31 decembrie este prăznuit Sfântul Modest, patriarhul Ierusalimului. Odată, împăratul Maximian a poruncit ca toată lumea să aducă jertfă idolilor. Atunci fericitul Modest s-a dus la mormântul părinţilor lui şi s-a rugat lor din toată inima să-l scape din mâna păgânilor, ca să fie învrednicit şi de dumnezeiescul Botez. Şi l-a găsit un argintar din Atena care l-a luat şi l-a dus cu el. Pe cale a făcut sfântul felurite minuni. Ajunşi la Atena, l-a dus la arhiereu ca să-l înveţe tainele credinţei şi să-l boteze. Pe când se săvârşea Botezul, argintarul a văzut că s-a pogorât un stâlp de foc din cer şi s-a sprijinit pe capul celui ce se boteza. După botez a vindecat de o boală aducătoare de moarte pe fratele argintarului, numai cu rugăciunile şi cu atingerea mâinii. A vindecat şi pe un om îndrăcit.

Murind argintarul şi soţia lui, l-au înscris şi pe Sfântul Modest în testament ca moştenitor, împreună cu fiii lui. Sfântul, însă, a dăruit partea sa de moştenire fiilor argintarului, iar el s-a dus în locuri puştii de tot şi trăia acolo în linişte. Fiii argintarului, văzându-l cinstit de toţi, de invidie n-au mai putut răbda. Iar când au plecat pentru neguţătorie, l-au înduplecat pe fericit să meargă cu ei. În Egipt l-au vândut rob unui necredincios, de la care a avut multe de suferit, vreme de şapte ani. Cu rugăciunea lui stăruitoare către Dumnezeu, l-a izbăvit pe stăpânul lui de rătăcirea păgâneasca şi l-a înduplecat să se boteze. Apoi, l-a vindecat şi de o boală grea. După moartea stăpânului său s-a dus să se închine la Mormântul cel de viaţă purtător al Domnului. După aceea s-a dus la Muntele Sinai şi acolo, slujind lui Dumnezeu, a săvârşit multe minuni.

Semnele timpului arată că după starea vremii din ziua de 31 decembrie se poate presupune cum va fi ea în luna iulie. De e ger, în curând va viscoli. Dacă vântul adie dinspre est, vremea se va încălzi, iar dacă vântul adie de la miază-noapte, vin gerurile. Viscolul este semn de belșug în recolte. De e zi caldă, vara va fi ploioasă.

Este important să știm că în zilele noastre clima s-a schimbat mult și unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий