31 martie în calendarul bisericesc şi în cel popular

31 03 2023 F 1

La 31 martie, pe stil nou, este cinstit Sfântul Ipatie, episcopul Gangrei.  Sfântul Ipatie s-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra. A luat parte la primul sinod ecumenic care a avut loc la Niceea în anul 325.  Când se întorcea de la Constantinopol, a fost prins și bătut de ereticii novațieni. O femeie care făcea parte din grupu l-a lovit pe Sfântul Ipatie cu o piatră în cap.  După aceste lovituri Sfântul Ipatie s-a stins din viață. Femeia a înnebunit când a văzut cu ochii moartea acestuia.

Peste ceva timp oamenii au dus-o la mormântul Sfântului Ipatie unde va primi vindecarea. După primirea tămăduirii, femeia care l-a omorât pe Sfântul Ipatie şi-a petrecut viața în lacrimi și în rugăciuni.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Ierarh Chiril al Ierusalimului.  Sfântul Chiril era din părţile Ierusalimului şi s-a născut pe vremea împăratului Constantin cel Mare din părinţi creştini. Avea 12 ani în timpul primului Sinod  Ecumenic de la Niceea din anul 325. În acele vremuri, în Ierusalim se descopereau locul Golgotei şi lemnul Sfintei Cruci, iar din porunca împăratului se construia Biserica Sfântului Mormânt şi Biserica Învierii. În Biserica Învierii a slujit Sfântul Chiril în tinereţe şi tot în această biserică a rostit celebrele Cateheze sau Cuvântări, pregătind pentru botez pe cei care doreau să devină creştini.

În anul 350, după moartea episcopului Maxim, Sfântul Chiril a fost

ales Episcop al Sfintei Cetăţi. În anul următor, a avut loc arătarea semnului Sfintei Cruci pe cerul Ierusalimului, iar sfântul l-a înştiinţat amănunţit despre aceasta pe împăratul Constanţiu. Au început apoi zile grele pentru Biserica lui Hristos, iar împăraţii arieni, Constanţiu şi Valens, împreună cu episcopii arieni, au reuşit să-l scoată de două ori din scaun pe Sfântul Chiril, apărătorul dogmelor apostoleşti.  După mai bine de 16 ani de surghiun, spre sfârşitul vieţii, Sfântul Chiril s-a întors în episcopia sa. Păstorindu-şi cu dragoste turma cea cuvântătoare şi lăsând Bisericii zestrea celor 24 de Cateheze, precum şi pilda vieţii lui, a adormit în Domnul, după ce luase parte la Sinodul al 2-lea Ecumenic de la Constantinopol din anul 381.

Potrivit calendarului popular, din această zi începe să înflorească podbalul. Aceasta înseamnă că a sosit adevărata primăvară, iar luna aprilie va fi caldă. Apariţia ţânţarilor este semn că vremea va fi caldă şi însorită. Dacă au sosit lebedele, vremea va fi uscată.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий