80 la sută dintre pacienţii afectaţi de cancer la sânge din cadrul Secţiei oncohematologie a Spitalului regional pentru copii se însănătoşesc în totalitate şi revin la viaţa normală. Tratamentul micilor pacienţi se efectuează la standarde mondiale şi în acest scop medicii cernăuţeni utilizează utilaje şi echipamente medicale moderne. “La etapa actuală în Secţia noastră sunt internaţi un număr mare de copii diagnosticaţi cu cancer, comparativ cu ultimii 17 ani. În total avem acum 18 pacienţi.
De la începutul anului curent 32 de copii din regiune au fost diagnosticaţi cu această boală. În 2014 acest număr era de 24, iar în 2015 aveam 28 de pacienţi”, menţionează Myhailo Gnatiuk, şeful Secţiei de oncohematologie din cadrul Spitalului regional pentru copii. În acelaşi timp în regiune au fost diagnosticate şi trei cazuri de îmbolnăvire cu leucemie mieloidă cronică. “Ultima dată această formă gravă de cancer a sângelui în regiunea noastră a fost identificată în 1991. În ultimele 10 luni au fost diagnosticate şi 11 cazuri de leucemie acută. De asemenea, în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul cazurlor de tumori cerebrale”, mai spune medicul Myhailo Gnatiuk. Cel mai mare număr de copii diagnosticaţi cu cancer la sânge provin din raioanele Secureni, Chelmenţi şi Hotin. “Anume în aceste zone livezile sunt stropite cu substanţe chimice pentru a obţine recolte bogate. Din nefericire, în consecinţă suferă copiii. De asemenea, cele mai multe cazuri de tumori cerebrale sunt înregistrate în raionul Putila. Cred că aceasta are legătură cu deşeurile radioactive care, probabil, sunt îngropate în munţi. Avem şi foarte mulţi pacienţi din Cernăuţi. Oraşul este supraîncărcat de autoturisme care poluează cu gaze de eşapament mediul înconjurător şi care sunt deosebit de nocive pentru organismul uman”, explică M. Gnatiuk. În concluzie, medicul M. Gnatiuk constată cu regret că Spitalul nu dispune de toate utilajele medicale de diagnosticare necesare. “Sunt convins că dacă am avea în dotare toate cele necesare, am putea salva mai multe vieţi umane”, spune cu regret M. Gnatiuk.
Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer este marcată la 15 februarie în fiecare an, fiind o campanie globală de colaborare pentru sensibilizarea privind copiii diagnosticaţi cu cancer şi necesităţile lor. Organizaţii din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populaţia despre situaţia copiilor bolnavi şi despre discrepanţele care există între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte accesul la tratament şi îngrijirea copiilor bolnavi de cancer. Copiii bolnavi de cancer se confruntă cu situaţii dificile, precum izolarea lor de colegi şi prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă şi de stres. În aceste împrejurări, nici un copil sau familia acestuia nu ar trebui să fie singură. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală, indiferent de ţara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. Organizaţiile din domeniu arată că, deşi cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluţionate pozitiv, dacă tratamentul esenţial este făcut în timp util şi precizează că 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente, iar riscul mai mare este în rândul sugarilor. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia şi cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.