4 iulie în calendarul bisericesc și în cel popular

4 07 Ф 1

La 4 iunie, stil nou, este cinstit Sfântul Andrei Criteanul. Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, aproximativ în anul 660. Potrivit scrierilor bisericești despre viața sa, Andrei nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când într-o zi de duminică, după primirea Sfintei Împărtășanii, a început să vorbească foarte bine. La 15 ani a mers la Ierusalim unde a devenit călugăr în Biserica Sfântului Mormânt. După câțiva ani a fost numit secretar al patriarhului de Ierusalim. În anul 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, l-a trimis la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor din cadrul celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului.

În toată perioada în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon. Aproximativ în jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Cretei. A murit în insula Lebos, în jurul anului 740.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este sărbătorit Sfântul Mucenic Iulian din Tars, ale cărui moaște sunt mari făcătoare de minuni. Sfântul Mucenic Iulian din Tars, mai este cunoscut și sub numele de Iulian Martirul, Iulian din Antiohia, Iulian din Cilicia și Iulian din Anazarbus, a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea.  Despre minunile care se petreceau la moaștele Sfântului Mucenic Iulian din Tars, Sfântul Ioan Gura de Aur spune: „Luați un om bolnav, indiferent cat de groaznic, un posedat de diavol său care și-a pierdut mințile, și aduceți-l la racla în care se odihnesc rămășitele sfinte ale acestui sfânt, și veți vedea cum demonul sare și fuge de la om, că și ars de foc”. După ce Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, plin cu șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare, moaște sale au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria (Egipt), în anul 305. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia (Turcia de astăzi).

Semnele timpului pentru această zi arată că, dacă e furtună, vremea urâtă se va menține mai mult timp. Apariția curcubeului este semn de ameliorare a vremii. Dacă după ploaie soarele lucește mai tare, spre seară va ploua din nou.

În natură au avut loc mari schimbări, de aceea unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий