La 4 martie, pe stil nou, este prăznuit Sfântul Teodor. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a trăit în vremea împăraților Maximian și Maximin și a făcut parte din corpul de armată al Tironilor. Acest grup avea în componență 5000 de soldați. El era comandantul regimentului tinerilor recruți, al margariților (al celor puternici) care numărau 893 de soldați, fiind foarte apreciat pentru vrednicia sa. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este cinstit ca mucenic pentru mărturisirea credinței pe care a făcut-o în fața prigonitorilor dar și pentru „Minunea Colivei” prin care a descoperit lucrurile ascunse apărând în acest fel comunitatea ortodocșilor și după trecerea sa la cele veșnice. Se face colivă din semințe de grâu și din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu care arată că și omul este o sămânță, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăși va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viața ce va să fie și aducându-se viu și desăvârșit lui Hristos.
Căci precum această sămânță se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare și aduce mult rod, tot astfel și omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăși va învia. Același lucru îl spune și Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin „pilda semănăturilor”.
În această zi, pe stil vechi, sunt cinstiţi Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia. Cei trei au trăit în timpul domniei împăratului Nero. În ceea ce-l privește pe Sfântul Arhip, acesta a fost episcop în cetatea Colose, Sfântul Filimon s-a convertit la creștinism, iar în casa sa primea nenumărați creștini pentru a se ruga, iar Sfânta Apfia, soția Sfântului Filimon, avea grijă de biserica din casă. Cu toate acestea, în momentul în care păgânii din Colose au serbat-o pe zeița Artemida, cei trei sfinți au fost prinși în biserică de păgâni. Ei toţi au avut moarte de mucenici.
Dacă în ziua de 4 martie este foarte cald, în decursul primăverii starea vremii va fi imprevizibilă. Dacă e zi însorită, recolta va fi bogată. Dacă ninge, iarba va creşte târziu.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com