La 5 iulie, stil nou, este sărbătorit Sfântul Atanasie de la Aton sau Atanasie Anthonitul, un mare sfânt cunoscut pentru multele sale vindecări și faceri de bine. Sfântul Atanasie s-a născut in Trapezunt, din părinți creștini. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a fost crescut de un ofițer. Pe când era copil, își conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, căci, mai târziu, avea sa ajungă stareț. După ce și-a desăvârșit educația, a intrat în monahism. La rugămintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie va ridica o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria. Când participa la masa cu frații din mânăstire, Sfântul Atanasie de la Aton, își împărțea partea lui în așa fel încât, fără ca cineva să își dea seama, el nu mânca mai nimic în afara anafurei împărțite după Sfânta Liturghie. Plin de dumnezeiescul har, Atanasie s-a învrednicit de venirea la el a Născătoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stâncă, si i-a făgăduit ca ea va fi întotdeauna Stareța Lavrei.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 5 iulie este cinstit Sfântul Mucenic Eusebie. El s-a afirmat mai ales ca apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene. În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creștinii au fost persecutați, Sfântul Eusebie și-a dezbrăcat veșmintele arhierești, înlocuindu-le cu cele ale unui soldat simplu, cutreierând astfel Siria, Fenicia și Palestina. În timp ce se afla în cetatea Doliche pentru a sfinți un episcop, un eretic a strivit capul sfântului cu o țiglă. Astfel, Sfântul Eusebie a trecut la Domnul în anul 379.
În calendarul popular pentru această zi găsim următoarele semne ale timpului: dacă pe pietre au apărut picături de umezeală, în curând va ploua; dacă până la amiază e vreme frumoasă, iar după amiază cerul s-a acoperit cu nori, în decursul lunii iulie va fi timp urât; ceața de dimineață prevestește vreme umedă. Starea vremii se va înrăutăți, dacă cerul e acoperit cu nori negri. Fulgerul prevestește vreme ploioasă. Dacă roua a căzut pe iarbă seara, a doua zi va fi timp frumos. Vremea caniculară e semn de belșug în recoltă.
Este important să știm că din cauza schimbărilor esențiale ale climei, o parte din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com