La 5 martie 1616 Biserica catolică a declarat erezii teoriile legate de astronomie ale matematicianului şi prelatului catolic polonez Nicolaus Copernicus. Cartea sa „De revolutionibus orbium coelestium” a fost interzisă de către Biserica Catolică. Nicolaus Copernic (1473-1543), în 1512, înainte de a împlini 40 de ani, scrisese această lucrare, în care este prezentat modelul heliocentric al sistemului solar, manuscrisul fiind însă destinat numai apropiaților. Doctrina sa heliocentrică a fost completată și dezvoltată de Johannes Kepler și apoi de Isaac Newton, care i-a dat forma definitivă și explicația fizică. De asemenea, susținători ai lui Copernic precum Thomas Digges și Giordano Bruno ajung la ideea universului nesfârșit. Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică.
La 5 martie 1919, la Râșcani, s-a născut Irina Stavschi, poetă și prozatoare moldoveancă, traducătoare și artist plastic. Irina Stavschi și-a făcut studiile la Universitatea din Cernăuți și la Cursurile superioare ale Institutului de Literatură „M. Gorki” din Moscova. Publică versuri din 1935. Ea este cunoscută cititorilor prin volumele de poezie „Casa cântecelor”, „Vin cocoarele”, „Buciume”, „Meditare”, „Treptele Anilor”, „Pasărea măiastră”, „Fir roșu”, „Ancore”. Autoarea rămâne în perimetrul formulei romantice, recurgând adeseori la simboluri specifice.
Scrie o serie de lucrări publicistice pe care le ilustrează cu propriile desene (Atracţia depărtărilor (1984) ş.a.). Este autoare a multor culegeri destinate copiilor (Vara furată (1957), Cu mămica împreuna (1958), Avalanşa (1975), Ce vacanţă minunată (1977), Litera A (1980). Multe din versurile ei sunt traduse în alte limbi ale popoarelor din fosta Uniune Sovietică. A decedat la 20 octombrie 1993, la Chişinău
La 5 martie 1935, la Hotin, s-a născut Romulus Sârbu, actor de pantomimă. A urmat Liceul de coregrafie din București (1947–1950), după care a fost balerin la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Împreună cu Anton Nicolae, a înființat cuplul comic fantezist „Anton și Romică”. Cei doi s-au dedicat exclusiv acestui duet, debutând în spectacolul Concertul tinereții la Teatrul Satiric-Muzical „Constantin Tănase” din București, fiind activ pe scenă între 1959–1988. Au efectuat turnee în Paris – la celebrul teatru Olympia, la Budapesta, München, Halatarbuti (Tel-Aviv), San Giusto, la Festivalul Trieste din Italia, Estrada Varșovia, URSS, Turcia, Grecia, Egipt etc. A fost tatăl actriței și cântăreței Oana Sârbu. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural (1968) și a primit Diploma de Onoare, oferită de Ministerul Culturii din Cairo, Egipt. A murit la 23 decembrie 2021, la București.
În ziua de 5 martie 1955 a decedat Hortensia Papadat-Bengescu, o mare prozatoare, romancieră și nuvelistă română din epoca interbelică. Începuturile literare ale Hortensiei Papadat-Bengescu, situate sub semnul colaborării cu revista „Viața românească”, se caracterizează printr-o proză de fină analiză a celor mai subtile reacții ale sufletului feminin.
Investigația psihologică se adâncește în romanele „Fecioarele despletite”, „Concert din muzică de Bach”, „Drumul ascuns”, „Rădăcini” și se întregește cu o incisivă prezentare a mediului social. Criticul Eugen Lovinescu vedea în opera Hortensiei Papadat-Bengescu o ilustrare a evoluției necesare de la subiectiv la obiectiv în cadrul prozei românești, dublată de cea de la rural la urban, notând totodată „lirismul vehement al acestei harpe zguduite de vânturile pasiunilor neostoite”. Viziunea lipsită de iluzii, adesea grotescă, a acestei lumi pe care o oferă romanele Hortensiei Papadat-Bengescu se sprijină pe modalități narative moderne ce adâncesc perspectiva. Romanele Hortensiei Papadat-Bengescu sunt, prin acuitatea observației și prin complexitatea tehnicilor de analiză, printre primele realizări de prestigiu ale prozei psihologice româneşti.
La 5 martie 2005 a încetat din viaţă într-un hotel din Oklahoma City, dirijorul de origine română Sergiu Comissiona. Sergiu Comissiona (1928-2005) a fost un dirijor şi violonist israelian – american, originar din România. S-a născut în București la 16 iunie 1928 într-o familie de evrei, tatăl său, Jean Lupu Comissiona, era absolvent al Academiei de comerț din Berlin şi proprietarul fabricii de produse chimice „Minerva” de pe șoseaua Vitan, pe care o preluase de la socrii săi, iar mama sa, Jenny, născută Haufrecht, era cântăreață de operă. În 1950 Comissiona devine directorul muzical al Ansamblului de Stat Român, iar cinci ani mai târziu, în 1955, este numit dirijor principal al Operei de Stat din București. În 1954 reprezintă România la concursul internațional de dirijorat din Besançon (Franța). Emigrat în Israel în 1959, a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa şi a fondat Orchestra de Cameră din Israel. A condus Orchestra Simfonică din Baltimore între 1969 şi 1984 şi Houston Symphony în cea mai mare parte a anilor ’80, precum şi orchestra simfonică din Vancouver între 1991 şi 2000. În ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din întreaga lume.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com