La 6 iulie, stil nou, este cinstit Sfântul Sisoe cel Mare. Sfântul Sisoe cel Mare, numit și Cuviosul, a trăit în Egipt în secolul al IV-lea. El era plin de evlavie dar se ruga de credincioși să nu spună altora despre minunile pe care le săvârșea. Sfântul Sisoe a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare, care este prăznuit la 17 ianuarie. Sisoe cel Mare a ajuns în tinereţe în deşertul Scetei (Egipt), sub ascultarea sihastrului Hor. Mai apoi, s-a retras, peste Nil, la o sihăstrie din muntele Sfântului Antonie cel Mare. Expresia „Sfinte Sisoe“ este sinonimă cu uimirea din cale-afară. Aceste cuvinte des auzite sunt întâlnite adesea în traducerile producţiilor cinematografice, când traducătorii vor să evite reacţii mai puţin ortodoxe. Dar Sfântul Sisoe chiar a existat, iar locul său în spiritualitate este datorat vieţii sale și a minunilor pe care le înfăptuit pentru credincioşi. Sfântul Sisoe mai credea că greşeala poate fi reparată nu prin certare aspră şi pocăinţă îndelungată, ci printr-o căinţă dată de iertarea păcatelor celui necăjit.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi sunt prăznuiți Sfânta Muceniță Agripina și Sfântul Sfințit Mucenic Aristocleu. Sfânta Agripina a trăit în perioada lui Valerian, împărat la Roma. Ea a avut o iubire foarte mare față de Dumnezeu. Era foarte milostivă cu oamenii de lângă ea. Deoarece era adepta creștinismului, Sfânta Muceniță Agripina a ales să nu se căsătorească și a rămas fecioară, considerând pe Iisus drept mire. Pe tot parcursul vieții, ea a făcut multe fapte bune și s-a rugat mult la Dumnezeu. Ea a îndemnat mulți păgâni să nu se mai închine idolilor și să adopte creștinismul. Împăratul Valerian a pornit în anul 257 o revoltă împotriva creștinilor. Agripina a fost prinsă și dusă la judecător. Din cauza faptului că nu a vrut să renunțe la creștinism, Sfânta a fost bătută și chinuită. Din cauza suferinței, tânăra a trecut la cele veșnice, primind astfel cununa muceniciei.
În calendarul popular din această zi sunt amintite următoarele semne ale timpului: dacă plouă, vremea în decursul întregii săptămâni va fi ploioasă și posomorâtă; dacă cerul este acoperit cu nori, iar fluturii și albinele continuă să zboare, nu va ploua; dacă furnicile se ascund în furnicar, starea vremii se va înrăutăți. Curcubeul din această zi este semn de belșug în cereale. Pe călin au început să se înroșească pomușoarele, toamna va fi timpurie.
Este important să știm că din cauza schimbărilor esențiale ale climei, o parte din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com