Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a înregistrat 652 de nave străine care au vizitat porturile sale din Crimeea, aflate sub ocupaţia Federaţiei Ruse. Acestea au fost incluse în baza de date care cuprinde navele ce au încălcat interdicţia Ucrainei privind intrarea navelor străine în porturile din teritoriile „vremelnic ocupate”.
Violarea embargoului impus transportului maritim spre Crimeea, aflată sub ocupaţia Federaţiei Ruse, a atras câteva sancţiuni. Mai multe nave străine au fost reţinute în porturile din Ucraina, sub acuzaţia că au vizitat porturile din Crimeea, după instituirea restricţiilor. Printre navele arestate se numără: cargoul „Deniz”, sub pavilion Moldova, aparţinând unei companii din Turcia; car-goul „Melwill”, sub pavilion Moldova, având manager o companie din… Ucraina; cargoul „Palamas”, cu pavilion Malta, aflat în managementul unei companii din Grecia; tancul de produse chimice „Dahi Byulbyul”, sub pavilion Rusia, având armator o firmă din Turcia; remorcherul „Aliot”, sub pavilion Moldova, aparţinând unei companii din Insulele Marshall; cargoul „Kanton”, sub pavilion Tuvalu, aflat în managementul unei firme din Turcia; tancul de produse petroliere rusesc „Roschem — 2”; nava „Katran”, sub pavilion Ucraina; cargoul de mărfuri generale „Sky Moon”, sub pavilion Tanzania, care aparţine firmei Info Market SRL din Constanţa.
Nu numai navele trebuie să respectă embargoul, ci şi navigatorii. Agenţia de Securitate a Ucrainei interzice intrarea în ţară a marinarilor străini care au vizitat teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, în calitate de membri ai echipajelor unor nave comerciale. Marinarii care s-au dovedit vinovaţi de încălcarea interdicţiei vor fi înregistraţi pe o „listă neagră” şi le va fi interzis accesul în Ucraina pentru o perioadă de trei ani. Pe viitor, proprietarii de nave din regiune vor avea mari probleme în a-şi alege echipajele pentru Ucraina.