La 7 ianuarie 1610 matematicianul şi astronomul italian, Galileo Galilei (1564-1642), a descoperit patru sateliţi ai planetei Jupiter – Ganimede, Io, Europa şi Callisto. În prezent ei sunt numiţi sateliţii lui Galileo. Datorită acestei descoperiri, Galileo a devenit unul dintre cei mai vestiţi savanţi din Europa. Cartea în care el a descris această descoperire s-a bucurat de un succes senzaţional. Chiar şi persoane încoronate s-au străduit să facă rost de telescop. Câteva telescoape Galileo a dăruit Senatului Veneţiei, care, în semn de recunoştinţă, i-a acordat titlul de profesor pe viaţă cu un salariu de 1.000 florini. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei” și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne”.
La 7 ianuarie 1917 se înfiinţează la Iaşi Comitetul naţional al românilor emigraţi din Austro-Ungaria, care semnează declaraţia de război împotriva monarhiei austro-ungare, legându-şi astfel soarta de cea a României. Din Comitet făceau parte 12 persoane, inclusiv preotul Vasile Lucaciu, doctorul Ioan Nistor, Octavian Goga, Sever Roşu. Perioada de neutralitate a României s-a încheiat pe 14/27 august 1916. Statul român a declarat război Austro-Ungariei. Marșul triumfal al Armatei Române în Transilvania și primele zile ale războiului i-au trezit la viață pe românii transilvăneni. Armata Română a fost primită ca una eliberatoare, dar după perioada de înaintare și triumf, odată cu venirea trupelor germane, victoriile s-au transformat în înfrângeri. Solidaritatea cu armata română a născut represalii ale autorităților austro-ungare. Românii transilvăneni refugiați la Iași au înființat, în ianuarie 1917, un Comitet Național al Românilor Emigrați din Austro-Ungaria, la inițiativa lui Octavian Goga și Vasile Lucaciu, declarând război monarhiei austro-ungare.
Vasile Lucaciu și Vasile Stoica au plecat în SUA, cu ajutorul Guvernului român de la Iași, pentru a face cunoscute problemele românilor din Transilvania. Autonomia popoarelor din Austro-Ungaria era susținută de diplomația americană și de către președintele Woodrow Wilson în „Cele 14 puncte” ale sale. Dar reprezentanții ardelenilor în SUA au promovat independența Transilvaniei și apoi unirea cu Regatul Român.
La 7 ianuarie 1925, la Alexăndreni, Edineţ, s-a născut Valentin Roşca, poet, dramaturg şi publicist basarabean. Poetul Valentin Roșca este unul din puținii scriitori care, de-a lungul a mai mult de două decenii, propagă prin intermediul lucrărilor sale frumusețea florii și faunii noastre.
Studiază la Şcoala Agricolă din Brânzeni, lucrând un timp ca învăţător, apoi stilizator literar la mai multe publicaţii periodice republicane, secretar responsabil la Uniunea Scriitorilor din Moldova (1958-1965). A absolvit Cursurile literare superiaore de pe lângă Institutul de literatură „M. Gorki” din Moscova. Debutează cu o serie de schiţe şi poezii în anul 1945. La 1952 îi apare placheta „Bună dimineaţa”, axată tematic pe fapte şi momente concrete ale realităţii satului postbelic, acelaşi mesaj avându-l şi poeziile din volumele „Poem de primăvară” (1957), „Floare a pământului” (1960), „O vară la Nistru” (1961), „Odă entuziasmului” (1962). Valentin Roșca, bun cunoscător al naturii şi al universului copiilor, scrie un număr impunător de cărţi pentru copii, Pentru acestea cărți autorul a fost distins cu Premiul de Stat (1986). V. Roșca a semnat şi câteva povestiri ştiinţifico-fantastice. A decedat la 28 septembrie 1987.
La 7 ianuarie 1943 a decedat la New York fizicianul american de origine istro-româna Nikola Tesla (Nicolae Teslea). Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
La 7 ianuarie 1950, în Măcărești, Ungheni, s-a născut Ian Raiburg, compozitor, textier și interpret, Maestru în Artă al Republicii Moldova din 2007. A absolvit Școala de muzica din Chișinău, secția acordeon și Institutul de Construcții din Kiev. A lucrat în calitate de inginer la un birou de proiectare, apoi a devenit chitarist al Ansamblului de la hotelul „Chișinău”. A fost chitarist în Ansamblul vocal-instrumental „Fortina” de pe lângă Casa Tineretului din Chișinău, condus de Oleg Milnștein, ulterior în Orchestra de estradă a Filarmonicii Naționale. A activat în Ansamblul de estradă „Ceremuș”, alături de surorile Sofiei Rotaru – Aurica și Lidia. Tot atunci începe să scrie muzică. Anume în această perioadă lansează o serie întreagă de cântece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu ș.a. A colaborat cu poeții Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi ș.a. Pe parcursul anilor 1984-1989 activează alături de Ion Suruceanu în formația „Real”. În perioada 1989-1990 face parte din Ansamblul „Noroc”, condus de Mihai Dolgan. Pentru prima oară în componența acestei formații interpretează propriile cântece în scenă. La sfârșitul anului 1990, compozitorul Petre Teodorovici îl anunță, că interpretul rus Filip Kirkorov adună o formație, astfel Ian Raiburg pleacă la Moscova. Peste un timp, face parte din ansamblul cântăreţei Aziza. În perioada 1991-2006, Ian Raiburg s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Acolo a continuat să compună muzică și s-o interpreteze cu același har și dăruire de sine. De-a lungul carierei sale, a înregistrat 22 de CD-uri: „Eşti una pe pământ”, „Muzica e viaţa mea”, „Cântaţi cu mine”, „Șlagăre de azi şi de mâine”, „Ian Raiburg și prietenii săi”, ş.a. Două CD-uri le-a făcut cu Fuego, altul cu interpreta Silvia Chifiriuc din România. În total, a semnat circa 370 de piese.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.liberti.com