La 8 decembrie, după calendarul bisericesc pe stil nou, este prăznuit Sfântul Cuvios Patapie, sfânt care a trăit în secolul al VII-lea și era originar din Tebaida Egiptului. Când a văzut deșertăciunea lumii a ales să se călugărească și a stat mulți ani în pustietatea Egiptului. Sfântul Cuvios Patapie a ales să îl urmeze pe Iisus Hristos, s-a dedicat vieții monahale și-a petrecut timpul pentru a-și curăța trupul și mintea de patimi. Când oamenii au auzit despre Sfântul Cuvios Patapie, au mers în locul unde acesta s-a retras pentru a fi ajutați și pentru a primi sprijinul de care aveau nevoie. Sfântul Cuvios Patapie a decis să plece la Constantinopol când a văzut numărul mare de oameni care vin să îi ceară ajutorul. Sfântul Cuvios Patapie a crezut că se va putea ascunde mai bine în marea metropolă decât în pustietate, și-a ridicat o mică căsuță aproape de Biserica Valherne, unde ascuns și-a continuat viața ca și când se afla în pustietatea de unde a plecat. Chiar dacă a vrut să stea ascuns, într-o zi în casa Sfântului Cuvios Patapie a venit un copil, purtat de rânduiala dumnezeiască, care era orb din naștere. Sfântul Cuvios Patapie s-a rugat lui Dumnezeu, iar copilul a putut vedea. Minunea făcută de Sfântul Cuvios Patapie a devenit cunoscută în tot Constantinopolul, iar oamenii care aveau probleme mergeau a acesta pentru a fi vindecați, mângâiați și ajutați cu o povață.
În această zi, pe stil vechi, este pomenit Sfântul Clement. El s-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfinții Apostoli. El își pierde mama și pe cei doi frați într-un naufragiu. Pe tatăl său îl pierde mai târziu, în timp ce își căuta soția și fiii. Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Clement s-a hotărât să plece să-și caute părinţii și frații. Este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi, care erau ucenicii Sfântului Petru. Dar prin multe rugăciuni și cu ajutorul lui Dumnezeu și-a întâlnit şi părinții. Clement a fost hirotonit episcop în Roma, înainte ca Petru sa fie răstignit de către Nero. Într-un an, de Paști, Clement a botezat patru sute douăzeci si patru de oameni, toți de neam mare. Dar pentru că nu a vrut să slujească zeilor, el a fost supus la multe chinuri în vremea împăratului Domitian şi mai apoi ucis, în timpul împăratului Traian.
Dacă în această zi sunt troiene, iar pe ramurile copacilor – promoroacă, anul ce vine va fi bogat în recolte. Dacă iarba uscată a fost acoperită cu promoroacă, se aşteaptă ger. Cocoşii cotcodăcesc mai devreme ca de obicei, vremea se va încălzi.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com