La 8 iulie, stil nou, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Epictet și Astion. Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul au trăit în secolul al III-lea, fiind originari din Asia Mică. Însă, o parte din viață și-au trăit-o pe teritoriul Dobrogei de azi. Sfântul Mucenic Epictet s-a născut din părinți creștini, arătând interes față de Sfintele Evanghelii, iar mai apoi, a dorit să slujească lui Hristos pentru totdeauna. După o vreme, el și-a lăsat părinții și s-a făcut monah într-una din mănăstirile provinciei romane Frigia, învrednicindu-se cu darul preoției. Pe vremea când era preot, Epictet a convertit la creștinism mulți frigieni, printre aceștia botezându-l în credința lui Hristos și pe Astion, un tânăr chipeș, nepot al unui senatorul roman, Iulian. Astion era păgân, ca și părinții săi, dar întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înțelepciune, a trecut la creștinism. Astfel, Astion a lăsat cele lumești și a luat calea spre Hristos, călugărindu-se și el la fel ca părintelui său duhovnicesc, Epictet.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 8 iulie este pomenită Sfânta Fevronia. Aceasta a trăit în timpul împăratului Dioclețian. La vârsta de 20 de ani, ea se afla într-o mănăstire din Mesopotamia. A fost scoasă și torturată în public de cei trimiși de împăratul Dioclețian pentru a stârpi creștinismul din acea regiune. Fevronia a mărturisit fără să se teamă ca este creștină. Din nefericire, a fost supusă multor chinuri neplăcute. În cele din urmă a primit moarte martirică. Bucățile rămase din trupul ei au fost duse la mănăstire. La o perioadă scurtă de timp a murit şi comandantul acelei expediţii de pedepsire a creştinilor, căci „deodată a căzut asupra lui frică şi spaimă şi a rămas mut”. Martori la tortura înspăimântătoare aplicată Sfintei Mare Muceniţe Fevronia, cei doi comandanţi ai corpului de oaste, Lisimah şi Prim, au crezut în Hristos şi s-au botezat.
În calendarul popular se menționează că, dacă în această zi este arșiță, așa va fi vremea în decursul a 40 de zile. Dacă apare curcubeul deasupra apei, va ploua. Ploaia este semn de belșug în miere. De e zi senină și călduroasă, vara vor fi puține ciuperci.
În zilele noastre au avut loc schimbări climatice esențiale și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com