La 8 martie, stil nou, este cinstit Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei. Sfântul Teofilact (†842) a trăit pe vremea când Biserica era tulburată de erezia iconoclaştilor. Era prieten bun cu Sfântul Tarasie, patriarhul sub care se ţinuse cel de-al 7-lea Sinod Ecumenic. Intrând în cinul monahal, Patriarhul Tarasie l-a trimis la o mănăstire pe malul Mării Negre. Aici, sfântul s-a nevoit mult şi, sporind în virtuţi, semne minunate se lucrau prin el. Apoi, Sfântul Tarasie l-a hirotonit pe Sfântul Teofilact, Episcop în Nicomidia.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 8 martie este sărbătorit Sfântul Policarp. S-a născut în temniţă, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părinţii săi fuseseră închişi pentru că nu lepădaseră credinţa în Hristos. La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântul Irineu aflăm că Sfântul. Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan. Înainte ca părinţii lui să fie martirizaţi, este dat în grijă Calistei, o femeie bogată şi credincioasă. Potrivit tradiţiei, Pangratie va da săracilor tot ce va găsi în hambarele acesteia. Ca mama sa adoptivă să nu fie tulburată de milostenia sa, se va ruga lui Dumnezeu şi în urma rugăciunii, hambarele s-au umplut la loc. Datorită acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică „cel cu multe roade“. Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon şi preot de Sfântul Vucol. Episcopii prezenţi la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.
Pentru această zi există următoarele semne ale timpului. Dacă apar păianjeni, primăvara va fi timpurie. Dacă păsările fac cuiburi în partea de sud a caselor sau copacilor, primăvara va fi rece. De e ceață în ziua de 8 martie, vara va fi ploioasă. Dacă vrăbiile fac cuiburi, ger nu va mai fi. Coțofana se ascunde în scorbură sau sub acoperiș, e semn că vremea se va răci.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com