Primind atestatul de maturitate, Ala CAŞTELEAN a stat la îndoială: să obțină studii superioare la muzică sau să se înscrie la Facultatea de Drept. În primul caz trebuia să plece în România, unde, într-adevăr, avea perspective să devină artistă profesionistă. Cea de a doua variantă era mai simplă: urma să depună actele la Facultatea de Drept a Universității cernăuțene și să susțină examenele de admitere. Așa a și procedat. „Nu regret, fiindcă această floare aleasă – cântecul – e în sufletul meu. Nici o zi nu pot trăi fără cântec”, recunoaște domnișoara Ala, colaboratoare la un birou de notariat din Cernăuți.
Ala a văzut lumina zilei în familia agronomului Grigore și profesoarei Tamara Caștelean din Dranița, raionul Noua Suliță. Harul muzical, cu care a înzestrat-o pronia cerească, a fost observat foarte repede și eleva Ala Caștelean participa mai la toate concertele de la școală și din sat. Primul profesor de muzică i-a fost Iurie Levcic, care o susține și acum, apoi a îndrumat-o Larisa Juravliova din Noua Suliță. A frecventat Şcoala de muzică pentru copii din sat, având posibilitate să participe la festivalurile raionale și regionale. Consideră o performanță a sa evoluarea în cadrul unor concursuri din Moldova.
– Am fost invitată de câteva ori la Concursul „Micul Prinț” de la Chișinău. Ultima dată am fost acolo în calitate de membră a juriului. Un alt concurs din capitala Moldovei, care a însemnat mult pentru mine, a fost „Două inimi gemene”, afirmă domnișoara Ala.
Acum, având serviciu, preferă festivalurile și nu concursurile.
– Pentru mine participarea la festivaluri e mai simplă. Deseori sunt invitată, dar particip atunci când am posibilitate, ne mărturisește domnișoara Ala. La serviciu sunt pasionată de cuvântul legii, doar conștient mi-am ales profesia, iar acasă, în timpul liber, găsesc cel puțin o oră pentru cântec. Cântecul e ceva deosebit pentru mine și el mă îndeamnă să mă perfecționez mereu. Sunt deprinsă cu el, ca și sportivul cu antrenamentele zilnice.
Dacă până nu demult succesul unui interpret depindea în mare parte de orchestra care îl acompania, acum, în veacul calculatoarelor, tehnologia e cu totul alta. Îți imprimi aranjamentul muzical și poți evolua oriunde, având la dispoziție un laptop și un microfon.
– Interpretez cântece populare românești, dar mai mult prefer cântecele de estradă. Una dintre interpretele mele preferate este Nelly Ciobanu din Moldova, afirmă domnișoara Ala Caștelean. În copilărie eram încântată de Sofia Rotaru, dar și acum ea continuă să rămână pentru mine un model.
Ala Caștelean iese pe scenă, având acompaniamentul amenajat și imprimat de Lucian Colac din Costiceni și de Vitalie Rusu din Stroești.
– Ambii sunt foarte buni specialiști și mai toți interpreții din raionul Noua Suliță, care evoluează des, apelează la serviciile lor, constată domnișoara Ala. Ei au și studio, unde ne putem imprima cântecele.
Deci, „industria muzicală” este pusă pe roate.
– Așa ca la adevărații artiști, observă domnişoara Ala. Niciodată n-am regretat că nu am ales calea profesionistă în muzică. Statutul de artistă amatoare mă satisface, la fel cum mă satisface ocupația la notariat. Mă bucur că sunt solicitată, că vocea mea îi cucerește pe spectatori. Primesc mare satisfacție și prin faptul că am elevele mele. La Dranița dau lecții de vocal câtorva fetițe talentate.
Nici o zi fără cântec – de această deviză a interpreților profesioniști se conduce și Ala Caștelean, iar atitudinea ei serioasă față de muzică îi va asigura și alte succese. Firește, mai ponderabile, doar e la început de cale…
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com