Dialog cu parohul Bisericii Înălțarea Domnului din suburbia Horecea a Cernăuțiului, Pavel Paulencu. În acest locaș de închinare, ctitorit în perioada interbelică, serviciul divin este oficiat în limba română.
–Domnule părinte, biserica noastră, ca și societatea, trece printr-o perioadă a unor restricții severe, cauzate de o boală foarte periculoasă și necunoscută până la capăt. Aceasta, însă, nu înseamnă că instituțiile de cult n-au funcționat…
–Ușa bisericii n-a fost închisă. Într-adevăr, carantina prevede anumite restricții și noi am respectat toate cerințele Ministerului Sănătății. Dar, nici un fel de restricții nu ne pot îndepărta de Dumnezeu, nu ne pot lipsi de credința în Dumnezeu.
–E în firea omului ca în asemenea momente grele să se gândească mai mult la Bunul Dumnezeu, cerându-i ajutor.
–Enoriașii, care au simțit necesitatea de a veni la biserică, au venit. Pentru aceasta am asigurat toate condițiile cerute de serviciul epidemiologic. La intrarea în biserică am pus un covor pentru dezinfectare, fiecărei persoane prezente la sfânta liturghie i se dă gratis mănuși și mască. De 2-4 ori, cât durează serviciul divin, icoanele sunt dezinfectate. Nu am cerut credincioșilor să le sărute, ci să se închine adânc în fața lor. Prin cuvântul preoțesc am căutat să-i calmăm pe oameni, să nu cadă în panică, să nu-și piardă speranța în bine. Am binecuvântat ca de două ori pe zi să fie trase clopotele timp de 10 minute. Clopotele și rugăciunile au puterea de a îndepărta primejdia.
I-am încurajat pe enoriași și prin comportarea noastră fermă. Duhovnicul e ca o lumină în fața credincioșilor. Și dacă această lumină e puternică, și mai puternică devine credința lor în Dumnezeu.
–În această perioadă Dumneavoastră personal, domnule părinte Pavel, ați săvârșit și o faptă de binefacere. Acasă, la Voloca, ați cusut măști de protecție individuală, pe care le-ați distribuit altor parohii din regiune.
–De mic copil mi-a plăcut croitoria. Pentru un slujitor al altarului munca manuală nu este ceva ieșit din comun și dacă Dumnezeu mi-a dat acest har, acest talant, după cum spune parabola evanghelică, el trebuie înmulțit, pus în folosul oamenilor. Am acasă un mic atelier de croitorie, am cumpărat material și, împreună cu doamna preoteasă, am cusut măști. Chiar săptămâna aceasta, la 1 iunie, am dus la Mitropolie un lot de măști pentru necesitățile altor parohii. În total am cusut circa 4000 de măști de protecție individuală.
–Suntem în preajma Duminicii Mari, care ar fi cuvântul preoțesc al părintelui Pavel Paulencu?
–Într-adevăr, este Duminica Mare, după Duminica Învierii Domnului. E Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh. Odată cu Pogorârea Sfântului Duh începe Biserica Vie a lui Iisus Hristos. Pentru ca să propovăduiască Evanghelia, apostolii au fost înzestrați cu Duhul Sfânt. Primind aceste daruri divine, ei, fiind până atunci oameni simpli, au știut cum să procedeze ca să ducă Evanghelia în toată lumea. Totodată, au primit și darul de a cunoaște mai multe limbi. Astfel a luat ființă Biserica Vie și Mântuitoare a lui Hristos. E vie prin credința noastră, pe care nu trebuie s-o pierdem niciodată. Lumina lui Hristos să ne lumineze sufletele!
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com