Anul 1967. A decedat poeta Otilia Cazimir (Alexandrina Gavrilescu). Otilia Cazimir (1894-1967) a fost şi traducătoare, publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Otilia Cazimir a debutat în anul 1912 în revista „Viaţa românească”, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicaţia „Însemnări ieşene”. Cel dintâi volum de poezii „Lumini şi umbre” a văzut lumina tiparului în anul 1923. A urmat volumul de versuri „ Fluturi de noapte” (1927), carte premiată de Academia Română şi de comitetul „Femina Vie- Heureuse” de la Paris, cu premiul „Femina”. Otilia Cazimir a colaborat cu mai multe publicaţii.
Între anii 1937 – 1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii „Cartea Rusă”, unde stilizează traduceri din literatura rusă şi sovietică. A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă şi sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ş.a.).
Anul 2014. A decedat în Italia actriţa italiana de origine româna Veronica Lazăr. Veronica Lazăr (1938-2014) a debutat în filmul lui Bernardo Bertolucci „Ultimul tangou la Paris” (1973), apărând apoi în filmele „Luna” (1979), „Cerul ocrotitor” (1990) şi „Besieged” (1998). Veronica Lazăr este cunoscută mai ales pentru rolul demonicei Mater Tenebrarum din filmul lui Dario Argento „Inferno” (1980). S-a căsătorit cu actorul italian Adolfo Celi în 1966 cu care a avut doi copii: regizorul Leonardo Celi și actrița Alessandra Celi. Ultimul său rol a fost în filmul lui Bertolucci „Eu și tu” (2012).
La 8 iunie este marcată Ziua mondială a oceanelor. Sărbătoarea are drept scop de a reaminti importanţa pe care o au oceanele în ce priveşte influenţa asupra planetei şi a speciei umane. Ea a fost instituită prin rezoluţia Adunării Generale ONU din 5 decembrie 2008. Oceanul mondial acoperă 70 la sută din teritoriul planetei şi produce 50 la sută din cantitatea de oxigen, asigurând mijloace de existenţă pentru oameni şi toate organismele vii de pe Pământ. În afară de aceasta, el joacă un rol-cheie în economia mondială. Potrivit datelor oficiale, până în anul 2030 circa 40 milioane de persoane vor fi angajate în domeniile legate de ocean. Tema din anul 2021 a Zilei mondiale a oceanelor este „Oceanul: viaţa şi mijloacele de existenţă”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com